Μέτρα προστασίας στον ΟΑΣΘ

Μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία του Κορονοϊού

Η πανδημία του Κορονοιου ανέδειξε και αναδεικνύει καθημερινά την γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων . Είναι διαχρονική επιλογή που συνεχίζεται και σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ η υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας , η εμπορευματοποίησή της. Είναι διαχρονική επιλογή που συνεχίζεται η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, η αποδυνάμωση του ενιαίου χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας , το να είναι ατομική ευθύνη και όχι συλλογική παροχή του κράτους σε όλους η πρόληψη, η υγεία.

Την γύμνια τους την παραδέχονται με όλα τα μέτρα που εξαγγέλλουν, που δείχνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες για την πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού.    

 

Οι εργαζόμενοι στη συγκοινωνία είναι μια από τις πληθυσμιακές ομάδες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες.

Ήδη στις συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία της ΟΣΥ) συνάδελφοι οδηγοί έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα λόγω του ότι στο λεωφορείο που εργάζονταν επιβιβάστηκαν άτομα φορείς του  κορονοϊού.

Ωστόσο ούτε από αυτό το γεγονός πρέπει να μας πιάσει και πανικός αλλά ούτε και από τον καθημερινό βομβαρδισμό δυσάρεστων ειδήσεων και τον τρόπο που αυτές μεταδίδονται από τα ΜΜΕ.

 

Αυτό που προέχει για την πρόληψη και την υγεία των εργαζομένων είναι μέτρα προστασίας τους. Μέτρα προστασίας που δεν θα είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογική. Η εργοδοσία και το κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όλοι αυτοί φέρουν και την απόλυτη ευθύνη για την αδιαφορία τους σε περίπτωση που νοσήσουν εργαζόμενοι και επιβάτες από την παντελή απουσία ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων.  Η σοβαρή αντιμετώπιση μιας πανδημίας δεν μπορεί να βασίζεται ΜΟΝΟ σε ανακοινώσεις, εγκυκλίους ή χορηγίες. Είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων κάθε φορά μέτρων με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων και μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας , καθώς εξελίσσονται και μεταβάλλονται οι συνθήκες. 

 

Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε:

 

  • Χορήγηση σε ΚΑΘΕ ΕΝΑ εργαζόμενο αντισηπτικού υγρού
  • Γάντια μιας χρήσης σε όλους τους εργαζόμενους με προτεραιότητα σε όσους έρχονται σε επαφή με το επιβατικό κοινό (οδηγοί, ελεγκτές κομίστρου, πωλητές καρτών κλπ.)
  • Μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων ώστε να μειωθεί η καταπόνηση του οργανισμού ώστε να είναι σε κατάσταση να αντιμετωπίσει τον ιό.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Προσωρινή αλλαγή θέσης σε όσους έχουν προβλήματα υγείας
  • Μάσκες σε όσους έχουν προβλήματα υγείας και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Καθημερινή σχολαστική απολύμανση όλων των επιφανειών των οχημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που δρομολογούνται στο αεροδρόμιο. Απολύμανση όλων των χώρων αναμονής και δημιουργία νέων.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ τα ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΩΣΤΕ:

  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια για να ελαττωθούν τα φαινόμενα συνωστισμού των επιβατών
  • Να γίνεται προγραμματισμός ώστε τα λεωφορεία να μένουν με ανοιχτές πόρτες για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αερίζονται

(σύμφωνα με τους επιδημιολόγους ο κορονοϊος σε επιφάνειες αντέχει για διάστημα 2 ωρών)

  • Επάρκεια κατάλληλων φαρμάκων στους χώρους εργασίας σε περίπτωση ανάγκης