ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ SUPER MARKET

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPER MARKET

Μπροστά στην επιδημία του νέου κορονοϊού οι εργαζόμενοι ερχόμαστε αντιμέτωποι  με τα αποτελέσματα της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και της εμπορευματοποίησης του, που φέρνουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Σε κάθε μας βήμα βλέπουμε τις συνέπειες από τις ελλείψεις σε εργαζόμενους, υλικά, την έλλειψη χρηματοδότησης των δομών Υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η χώρα μας να έχει ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο ενιαίο σύστημα Υγείας, με επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, και δομές, η κυβέρνηση τρέχει να “μπαλώσει” τρύπες που δημιούργησε και η ίδια, και οι προηγούμενες με τις πολιτικές που ακολουθούν, που ουσιαστικά είναι “παρηγοριά στον άρρωστο”, αφού δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα, πχ με την πρόσληψη για 2 χρόνια(!!!) 1500 υγειονομικών.

            Άλλωστε, το τί ακριβώς υπερασπίζεται και αυτή η κυβέρνηση το είδαμε μέσα από τα μέτρα που εξήγγειλε, στα οποία μεταθέτει την προστασία μιας ολόκληρης χώρας από την επιδημία στην ατομική ευθύνη, δείχνοντας πως ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή, και να προστατέψει το λαό από τις συνέπειές της.

            Τα μέτρα που πάρθηκαν αφορούν στην θωράκιση των κερδών για τις επιχειρήσεις, και όχι στην ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

            Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. Δεν ξεκινάει και τελειώνει στην πόρτα του σπιτιού μας, αλλά εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας. Είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων, κάθε φορά, μέτρων με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων και μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς εξελίσσονται και μεταβάλλονται οι συνθήκες.

 

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ

 

  • Το άνοιγμα όλων των κλειστών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την λειτουργία όλων των ανενεργών μονάδων Υγείας.
  • Την 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα νοσοκομεία.
  • Την δωρεάν από το κράτος παροχή όλων των μέτρα προφύλαξης σε όλο τον πληθυσμό για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

 

ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

 

            Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φαίνεται καθαρά πως ετοιμάζεται με αφορμή την επιδημία γύρος νέας επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ξέρουμε από την πείρα μας πως τα αντεργατικά μέτρα σε “δύσκολες περιόδους” έρχονται για να μείνουν, αποτελούν πρόβα για να μονιμοποιηθούν.

            Σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα στις μεγάλες αλυσίδες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε απάνθρωπους ρυθμούς,πολλές φορές χωρίς διαλλείματα, και πολύ περισσότερο από τα ωράριά τους. Η απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης, στην ουσία να αναστείλει την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ, τα ωράρια του προσωπικού τους, αν και αυτό γίνεται ηλεκτρονικά εδώ και πολύ καιρό, είναι πράσινο φως για να γίνουν αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων , ή αν τηρείται η ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών. Με αυτούς τους ρυθμούς είναι θέμα χρόνου να πολλαπλασιαστούν τα εργατικά ατυχήματα. Επίσης, τόσο η εντατικοποίηση, όσο και οι πολλές ώρες εργασίας φτάνουν στα όρια την υγεία των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από το αν θα νοσήσουν από τον κορονοϊό.Στις αποθήκες, εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, ενώ σε μεγάλη αποθήκη της πόλης, η εργοδοσία αρνήθηκε να προχωρήσει σε απολύμανση του χώρου, μη τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την υγεία των εργαζόμενων.

            Σε κάθε βήμα οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα της ημιαπασχόλησης, της ελαστικής εργασίας, των 4ωρων, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι μπουκώνουν χρήμα, εκμεταλλευόμενοι τις δύσκολη περίοδο.

 

  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων».

 

            Απαιτούμε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις:

 

  1. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις από τις επιχειρήσεις. Να μετατραπούν τώρα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, πλήρους απασχόλησης.
  2. Μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους εργασίας! Να γίνει η απαραίτητη απολύμανση στα καταστήματα, τις αποθήκες, στους χώρους διαλειμμάτων, με ευθύνη της εργοδοσίας.
  3. Μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της βάρδιας για όλους τους εργαζόμενους. Να παραχθούν από τους εργοδότες, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά σε κάθε εργαζόμενο.
  4. Να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Άμεση επάνδρωσή τους με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες ελέγχου για τις επιχειρήσεις όλης της πόλης.
  5. Εξασφάλιση έξτρα ωρών ανάπαυσης για τους εργαζόμενους των Super Market και των αποθηκών τους, χωρίς μείωση του μισθού τους. Να αυξηθεί η ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών από 12 σε 14 ώρες. Έξτρα διαλείμματα, ειδικά όπου γίνονται υπερωρίες.
  6. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ). Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπούμε πλήρεις αποδοχές.
  7. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων».