Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ στη Σίνδο δεν θα μείνουμε ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

 Υψώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης , του αγώνα και καλούμε όλους τους εργάτες και τις εργάτριες της ΒΙΠΕ , να μην μείνουν σιωπηλοί τόσο στις μέρες της πανδημίας , όσο και μετά από αυτή .

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα εργοστάσια να γίνουν οι χώροι από τους οποίους δεν θα ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στο σπίτι μας! Τη στιγμή που εμείς δουλεύουμε στα εργοστάσια τροφίμων, στο μέταλλο, στην ανακύκλωση και αλλού, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της  Ιταλίας, όπου όπως καταγγέλλεται, η διασπορά του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι με ευθύνη των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, δεν διακόπηκε η λειτουργία της  μεγάλης βιομηχανικής ζώνης του Βορρά, λειτουργώντας ως βασική εστία διασποράς .

Ο κίνδυνος βρίσκεται ήδη μέσα από τις πύλες , αυτό έδειξε η πρόσφατη απώλεια του 52χρονου συναδέλφου μας χειριστή  σε εργοστάσιο Χημικών στην ΒΙΠΕ Σίνδου  από τον ιό .

Συνάδελφε αυτήν την στιγμή στην ΒΙΠΕ είμαστε αντιμέτωποι με τα εξής:

  • Στα εργοστάσια των τροφίμων σε αρκετά εργοστάσια υπάρχει εντατικοποίηση, συγχρωτισμός, ακόμα και απόκρυψη κρουσμάτων .
  • Στο Μέταλλο οι μεγάλες μονάδες και πολλά συνεργεία έχουν κλείσει , εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.
  • Στη χημική βιομηχανία απόδειξη των έλειπαν μέτρων υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς ήταν ο θάνατος του συναδέλφου από τον κορονοιο.
  • Στο κλάδο Τύπου χάρτου δεκάδες συνάδελφοι είναι σε αναστολή αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πληρωμής ενοικίων και άλλων αναγκών. Το μέτρο της αναστολής πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις στους εργοδότες.
  • Στην ανακύκλωση υπάρχει αύξηση της εντατικοποίησης και μπορούμε να φανταστούμε τι επικρατεί στους χώρους. Τα μέτρα υγιεινής ήταν ελλειπή πριν την εμφάνιση του ιού, ποσο μάλιστα τώρα.

Έχει μεγάλη  ευθύνη  η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες που χρόνια τώρα στρώνουν το χαλί στους βιομήχανους με  ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό , το επιχειρηματικό κέρδος το οποίο βγαίνει από τον ιδρώτα μας.

Για να μη θρηνήσουμε αλλα θύματα στο βωμό του κέρδους, απαιτούμε άμεσα μέτρα από κυβέρνηση και εργοδότες:

  • Άνοιγμα όλων των ΜΕΘ και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

 

Μέσα στα εργοστάσια και στη ΒΙΠΕ  χρειάζεται άμεσα να υπάρξει :

  • Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κλπ.
  • Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς τη μονάδα
  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη των εργοδοτών.
  • Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης.
  • Σε ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων, άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
  • Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή με πλήρη εξοπλισμό , ώστε να γίνονται σ’ αυτό έλεγχοι προληπτικοί αλλά και συμπτωματικών ασθενών
  • Ούτε σκέψη για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων προκειμένου να παρθούν όλα τα μέσα πρόληψης. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ . Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς.
  • Επαναλειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας όπου υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και Δημιουργία νέων με συλλογή υπογραφών λόγω της μη δυνατότητας διενέργειας γενικής συνέλευσης σε τέτοιες συνθήκες.

 

Δεν αφήνουμε την τύχη και  ζωή μας στα χέρια αυτών που μας καταπιέζουν

Δυναμώνουμε τα σωματεία μας! Περνάμε στην αντεπίθεση!

Μόνη λύση σήμερα είναι το δυνάμωμα των σωματείων, στα οποία καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη τους.

 

Τηλ επικοινωνίας:  6948729494, 6974544489, 6978706683

 

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου κ Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας ,  Σωματείο Γραφικών Τεχνών κ Χάρτου,  Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων ,Επιτροπή Εργαζομένων στην ανακύκλωση ,Συνδικάτο εργατοτεχνιτών κΥπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας.