ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 18:30, ΠΑΡΚΟ Χ.Α.Ν.Θ.


Η νέα σεζόν έχει ξεκινήσει με τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα να είναι ανησυχητικές. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διεκδικώντας:

  • Ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19 και για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του λαού. Προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές. Να ανοίξουν όσα νοσοκομεία έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας για τις ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, δημιουργία περισσότερων και ολιγομελών τμημάτων σε κάθε τάξη ως μέσο προστασίας από τον κορωνοϊό.
  • Τακτικά και δωρεάν τεστ για τον covid-19 σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Τα κόστη από την εφαρμογή της τηλεργασίας (ρεύμα, internet, κλιματισμός κλπ) που φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων να τα αναλάβει η εργοδοσία.
  • Αυξήσεις στον αριθμό των δρομολογίων του ΟΑΣΘ για μείωση του συνωστισμού των επιβατών.
  • Σταθερό και συνεχές ωράριο, 7ωρο – 5νθήμερο, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καμιά διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σαφής διάκριση εργάσιμου – μη εργάσιμου χρόνου.
  • Καμία σκέψη για επιβολή επ’ αόριστον της τηλεργασίας, να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με γιατρό εργασίας σε μόνιμη βάση.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα bonus είναι απλήρωτη δουλειά μας να ενταχθούν μόνιμα στους μισθούς και στις συμβάσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πανδημία του Covid-19 είναι σε νέα έξαρση, με την κυβέρνηση να φορτώνει την ευθύνη στο λαό χωρίς να αναλαμβάνει η ίδια τις ευθύνες της: ο χρόνος που κερδήθηκε την περίοδο της καραντίνας δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, με τις κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας και το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία να είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (518 εκ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2019 κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, 387 εκ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2020 εν μέσω πανδημίας). Αντίθετα, ο χρόνος της καραντίνας αξιοποιήθηκε για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε με αντεργατικά μέτρα για να διαχειριστούν το εργατικό δυναμικό τους κατά πώς τους συμφέρει (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή, τηλεργασία), είτε με άμεσες ενισχύσεις.

Η κυβέρνηση επιπλήττει το λαό και τη νεολαία για ανευθυνότητα στο θέμα της πανδημίας, κάνοντας λόγο για χρήση μάσκας και αποστάσεις, της στιγμή που η ίδια: αυξάνει την πληρότητα των επιβατών στα πλοία από το 60% στο 80% για να μη θιγούν τα κέρδη των εφοπλιστών, όπως επίσης και στο 100% για τις αεροπορικές μεταφορές, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για αύξηση στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών στα οποία επικρατεί συνωστισμός, δε γίνεται κανένας έλεγχος στους χώρους δουλειάς, ενώ στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο: για το υπουργείο Παιδείας αρκεί η χρήση μάσκας από τους μαθητές, χωρίς να γίνεται λόγος για περισσότερα και πιο ολιγομελή τμήματα σε κάθε τάξη ώστε να υπάρχουν αποστάσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αύξηση της χρηματοδότησης για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, κονδύλια που η κυβέρνηση προτιμά να διαθέσει αλλού (ΝΑΤΟ, επιχειρήσεις) και όχι στην προστασία των μαθητών.

Στον κλάδο μας, συνεχίζεται η τηλεργασία ως μέσο υπονόμευσης του σταθερού ωραρίου, αλλά και μετάθεσης του λειτουργικού κόστους (ρεύμα, κλιματισμός) στον εργαζόμενο. Στον ΟΤΕ επίκειται η δημιουργία θυγατρικών που θα αποτελέσει πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, αβεβαιότητα επικρατεί στην MLS, ενώ στα τηλεφωνικά κέντρα η κατάσταση παραμένει σταθερά κακή, με τους μισθούς πείνας, την πίεση και την εντατικοποίηση να είναι στην ημερήσια διάταξη. Τέλος, σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου που εμφανίστηκε κρούσμα Covid-19, η εταιρεία πίεζε κατ’ ιδίαν το προσωπικό που επέστρεφε από άδεια να πληρώσει από την τσέπη του δύο τεστ, ενώ όταν ζητήθηκε από μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ να διεξαχθούν τα τεστ με έξοδα της εταιρείας η απάντηση ήταν πως «δεν κρίνεται απαραίτητο σαν μέτρο».

Στα σκαριά κυβέρνησης και εργοδοσίας βρίσκονται και περαιτέρω ανατροπές: γενίκευση αναστολών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασίας και τηλεργασίας, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ανατροπές στο καθεστώς των υπερωριών με αύξηση του επιτρεπτού ορίου τους και μείωση του κόστους τους.

Σαν χαριστική βολή, σιγοβράζει η όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται, έχοντας τις πλάτες των «μεγάλων» (ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ) με τη στάση τους των ίσων αποστάσεων, των γκρίζων ζωνών και της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο να δίνουν αέρα στα πανιά της τουρκικής ηγεσίας.

Η έλευση του πρωθυπουργού για εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα πασπαλιστεί με γενναίες δόσεις «ομοψυχίας» και εκκλήσεις για συναίνεση για να πειστούν οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για ακόμα μια φορά. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί και η προπαγάνδα για τα 30 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ως προσπάθεια να πειστεί ο λαός πως δήθεν υπάρχει βοήθεια. Η αλήθεια είναι πως τα 30 δις αυτά είναι κονδύλια που έχουν προκύψει από τη φορολόγηση του λαού, όμως δε θα διατεθούν για τις δικές του ανάγκες, αλλά για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας (ψηφιακή και πράσινη οικονομία), ενώ τα 12,5 δις αυτών θα δοθούν ως δάνεια που θα κληθούν να αποπληρώσουν για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των συνδικάτων,12 Σεπτέμβρη, 6:30 μ.μ. πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά.