ΣΜΤΜ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ ΑΕ”

«ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ;;; ΤΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ!!!»

Ο παραπάνω τίτλος ουσιαστικά συμπυκνώνει τη στάση της εργοδοσίας της «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.» που σε μια απίστευτη εκδήλωση σύγχρονης βαρβαρότητας, δεν ανανέωσε τη σύμβαση στους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι οποίοι εξέφρασαν την αυτονόητη αντίθεση τους να επιστρέψουν από την τηλεργασία στη δια ζώσης εργασία.

Η εργοδοσία καταργεί το έκτακτο μέτρο για την τηλεργασία καθώς όπως φαίνεται δεν μπορεί να εφαρμόσει το βούρδουλα της εντατικοποίησης με την ίδια άνεση. Μετατρέπει με αυτό τον τρόπο το χώρο δουλειάς σε υγειονομική βόμβα αφού το ουσιαστικό μέτρο της τήρησης των αποστάσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ενισχύεται έτσι περισσότερο και η μεγάλη εικόνα για την διαχείριση της πανδημίας, γιατί απέναντι στον κυβερνητικό ορυμαγδό περί «ατομικής ευθύνης», αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών και της κυβέρνησης για τη μετατροπή μεγάλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης, καθώς και για το γεγονός ότι οι τεράστιες ελλείψεις έχουν καταστήσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τα οποία μετακινούνται οι εργαζόμενοι και ο λαός, υγειονομικές βόμβες.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει αυτήν την πραγματικότητα, η ίδια η εξέλιξη της πανδημίας, ειδικά στο δεύτερο κύμα με την πολύ αργή μείωση των κρουσμάτων και των άλλων δεικτών μετά από έναν ολόκληρο μήνα lockdown, δεν αφήνει τέτοια περιθώρια. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε καθηγήτρια εκ μέρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στις 04/12: «Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος» είναι ότι υπάρχει «ένα συνεχές ας το πούμε πινγκ πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς.»…

Αυτό το «πινγκ πονγκ» βέβαια δεν προκύπτει από το πουθενά: Ευδοκιμεί στο έδαφος των «πρωτοκόλλων της εργοδοσίας» που καθόρισε η κυβέρνηση για τους χώρους δουλειάς, με τα ελάχιστα δυνατά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και ανύπαρκτους ελέγχους.

Τα παραπάνω ήρθαν να αποδειχθούν τις προηγούμενες μέρες και από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά . 

Αποδεικνύεται μέσα και από αυτό το παράδειγμα ότι μπροστά στην κερδοφορία της επιχείρησης όλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν κόστος, είναι εμπόδιο στην ένταση της εκμετάλλευσης. Αν η εργοδοσία δεν μπορεί να σε ξεζουμίζει με την ίδια ένταση, τότε της είσαι περιττός, καθώς ο εργαζόμενος που μόνο αυτός μπορεί να παράξει το κέρδος για την επιχείρηση, δεν μπορεί να αποδώσει το μέγιστο δυνατό. Αυτό έγινε τώρα με τις ευπαθείς ομάδες αλλά η ουσία του ζητήματος έχει πολλές προεκτάσεις.

– Θέτουμε τον προβληματισμό:
Τι αντιμετώπιση θα έχει μια συνάδελφος η οποία θα μείνει έγκυος;; Είναι και αυτή μια «έκτακτη» άρα και αντιπαραγωγική κατάσταση για την εργοδοσία;

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ δεν δικαιούνται άδειες τοκετού ή λοχείας, άρα με το ίδιο απύθμενο θράσος θα μπορεί η εργοδοσία να προχωρά σε απολύσεις (ή όπως θα αναφέρονται ¨λήξη σύμβασης¨).

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Προβάλλει επιτακτικά από την καθημερινότητα μας, ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών!!

Είναι πάλη που βάζει στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες που αντικειμενικά έρχονται σε σύγκρουση με την κερδοφορία των εργοδοτών.

Έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στις απάνθρωπες πρακτικές των εργοδοτών και του κράτους τους. Στις νέες άθλιες νομοθετικές πράξεις, που δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοτικής ασυδοσίας, στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας.

Η πανελλαδική απεργία στις 26/11 που νέκρωσε εκατοντάδες χώρους εργασίας, έστειλε μήνυμα ανάτασης, μήνυμα διεκδικητικό: «Η φωνή μας, δε φιμώνεται», «Οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν στον πάγο».

Αυτό το δρόμο πρέπει να δυναμώσουμε, της οργάνωσής μας μέσα από τα σωματεία, για να πηγαίνουμε και να φεύγουμε από τη δουλειά με ψηλά το κεφάλι. Ήδη, η δράση των σωματείων έχει φέρει αποτελέσματα σε πολλούς χώρους, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, την κατάκτηση δικαιωμάτων. Με την μαχητική απεργία η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και δεν προχώρησε –όπως υπολόγιζε- ακόμα τις ανατροπές του αιώνα, με τη διάλυση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

LOCKDOWN” ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να ανανεωθούν ΤΩΡΑ οι συμβάσεις των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Τακτικά τεστ στο προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων, μέριμνα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, ενοικίαση επιπλέον γραφείων όπου χρειάζεται για την αραίωση των θέσεων εργασίας κ.λπ. Άδειες ειδικού σκοπού (σε κρούσματα, γονείς, ευπαθείς ομάδες, κηδεμόνες ΑμΕΑ) χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ΔΠΥ.
  • Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία και να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους για όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πύκνωση δρομολογίων και επίταξη ιδιωτικών μέσων.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

 

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Η φωνή σου ακούγεται πιο δυνατά, πιο καθαρά, όταν γίνεται φωνή των πολλών. Έλα σε επαφή με το σωματείο σου. Διεκδίκησε οργανωμένα αυτά που δικαιούσαι.