ΣΜΤΜ – Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS

Η Διοίκηση του ΣΜΤΜ καταγγέλλει τα σχέδια ξεπουλήματος και εμπορευματοποίησης της περιουσίας του λαού της Καλαμαριάς.

Σχέδια που προετοιμάζονται χρόνια, με τη μέθοδο της “απαξίωσης” και της “υποβάθμισης”, ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια Κυβερνήσεις–Δήμος–Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση – οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (που βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, τη μαρίνα Αρετσούς. Μια τέτοια εξέλιξη στην Μαρίνα, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσης του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή. 

Προβληματισμός επικρατεί και για το στρατόπεδο Κόδρα, που πολλές φορές πέρασε τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης. Ένας χώρος που θα μπορούσε να αποτελεί ανάσα πρασίνου, να σφύζει από ζωή με πολιτιστικές δραστηριότητες και αθλητικές εγκαταστάσεις, έχει απαξιωθεί διαχρονικά. Την στιγμή μάλιστα που υπάρχει τεράστια έλλειψη αθλητικών υποδομών στην Καλαμαριά, με τα αθλητικά σωματεία της να συνωστίζονται στις ελάχιστες διαθέσιμες αθλητικές υποδομές.

Μέρος του παραλιακού μετώπου, το οποίο έχει μπει κι αυτό στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί το πρώην Νοσοκομείο «Παναγία». Το Σωματείο μας στήριξε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς για το μάζεμα υπογραφών με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία του. Η ανάγκη της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία» καθώς και η ενίσχυση συνολικά του Συστήματος Υγείας της χώρας, αποδείχτηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό της Καλαμαριάς, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς που πρωτοστατούν για να ματαιωθούν τα σχέδια Κυβέρνησης και Δήμου. Εναντιωνόμαστε στην εμπορευματοποίηση του Παραλιακού Μετώπου. Καλούμε σε συντονισμό της δράσης μας για να απαιτήσουμε:

  • Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ακύρωση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ. Ανάκληση της θετικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.
  • Αξιοποίηση της περιοχής της Μαρίνας και της ευρύτερης περιοχής της με δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων για την αναψυχή των λαϊκών στρωμάτων αθλητικές πολιτιστικές δραστηριότητες, για ανάδειξη της ιστορικότητας της κ.α. Αξιοποίηση σε αυτήν την κατεύθυνση των υποδομών που υπάρχουν, αναβάθμισή τους, δημιουργία νέων. Διασφάλιση της χρήσης της από το δήμο προς όφελος του λαού της Καλαμαριάς και της ευρύτερης περιοχής.
  • Ένταξη της περιοχής της Μαρίνας της Αρετσούς στα όρια ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) του παράκτιου μετώπου της Καλαμαριάς, προκειμένου να διαφυλαχθεί για το συμφέρον του λαού της περιοχής από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα το μοναδικό τοπίο η τεράστια και πολύπλευρη αξία της περιοχής.
  • Το Στρατόπεδο Κόδρα να γίνει πολυχώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή, λειτουργία, και την συντήρησή αυτών των εγκαταστάσεων. Να απομακρυνθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την περιοχή.
  • Την στήριξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων και της κοινωνικής λειτουργίας των συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην περιοχή.
  • Την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την προστασία της δραστηριότητας αυτοαπασχολούμενων  επαγγελματιών και ψαράδων.
  • Άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία». Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία , χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.