ΣΜΤΜ – Δε θα επιτρέψουμε το δίπλωμα να γίνει διαβατήριο πρόσβασης στις εξετάσεις & πιστοποιήσεις του ΤΕΕ

Η διοίκηση του ΤΕΕ έρχεται να εφαρμόσει την πολιτική της Ε.Ε. για την πρόσβαση στο επάγγελμα των διπλωματούχων Μηχανικών, την οποία πιστά υλοποιεί η Κυβέρνηση ΝΔ βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Το ΤΕΕ ηγείται για μια ακόμα φορά της επίθεσης στον τεχνικό κλάδο και ειδικότερα στους νέους εργαζόμενους Μηχανικούς. Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ τη Τρίτη 16/6 ο πρόεδρος, Γ. Στασινός ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να εισάγει, θέμα αλλαγής του τρόπου εξετάσεων εισαγωγής στο ΤΕΕ. Αλλαγή που πήγε να ψηφιστεί εντελώς αιφνιδιαστικά αφού ανακοινώθηκε μια μέρα πριν την συνεδρίαση της ΔΕ. Μετά την αντίδραση που εκφράστηκε από κινητοποίηση σωματείων και επιτροπών αγώνα το θέμα θα παραπεμφθεί στην κεντρική αντιπροσωπεία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει με ακόμα πιο βίαιο τρόπο την επίθεση απέναντι σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νέους συναδέλφους, διαλύοντας εργασιακές σχέσεις και μοιράζοντας επιδόματα πείνας, απελευθερώνοντας τις μαζικές απολύσεις και νομιμοποιώντας την εκ περιτροπής εργασία με πρόφαση την πανδημία του Covid-19. Παράλληλα, μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εξαναγκάζεται από την εργοδοσία σε άδειες άνευ αποδοχών και σε διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά. Στον κλάδο των μηχανικών συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΤΕΕ προχωράει σε ένα νέο γύρο διάλυσης των πτυχίων και όσων κατοχυρώνουν για έναν απόφοιτο (επαγγελματικά δικαιώματα κλπ), αφού φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Πλέον οι εξετάσεις εισαγωγής προτείνει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μιας «τράπεζας θεμάτων» (και όχι με ερωτήσεις πάνω στη διπλωματική εργασία του απόφοιτου). Προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού θεσπίζουν αυστηρές γραπτές τηλε-εξετάσεις, οι οποίες θα γίνονται «με ηλεκτρονικό τρόπο σε θεματικές ενότητες ανά Βασική Ειδικότητα [..] Η ευθύνη για την επιλογή θεμάτων, εξέταση ενστάσεων, ειδικών περιπτώσεων κλπ. θα ανήκει σε 5μελείς εξεταστικές επιτροπές ανά βασική ειδικότητα.

Η αυστηροποίηση των εξετάσεων, για πρόσβαση στο επάγγελμα, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου μας από το επάγγελμα του μηχανικού. Θέλουν το δίπλωμα να μην αντιστοιχεί σε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, αντίθετα η πρόσβαση στο επάγγελμα να είναι εξατομικευμένη και να αφορά επιμέρους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, μας θέλουν πελάτες στα πανάκριβα σεμινάρια και τις καταρτίσεις, να περνάμε διαρκώς μέσα από ένα κυκεώνα αλλεπάλληλων εξετάσεων πιστοποίησης, ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ. Στη συνέχεια η πρόσβαση στο επάγγελμα θα εξαρτάται, πέρα από τις πιστοποιήσεις, και από την προϋπηρεσία και το μέγεθος των έργων που έχουμε αναλάβει!

Οι διαφορετικές ταχύτητες και διαδικασίες πρόσβασης σε κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, θα πλήξει τα δικαιώματα όλων όσων προσπαθούν να ζήσουν από την δουλειά τους στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών και απλά θα προσφέρει στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες τον φθηνότερο εργαζόμενο με τα χαρακτηριστικά που θέλουν για το επιμέρους έργο που θέλουν, σε μια ελαστικοποιημένη αγορά εργασίας.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε την τροπολογία για την παραπέρα ισοτίμηση ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια, υποβαθμίζοντας κι άλλο τα διπλώματά μας. Μετά την πρόταση του ΤΕΕ για ρυθμίσεις που θα αναγνωρίζουν την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων και των 3ετών Bachelor του εξωτερικού με τα διπλώματα των ενιαίων 5ετών κύκλων σπουδών των μηχανικών, που οδηγεί στη δημιουργία μιας δεξαμενής αποφοίτων διετών, τετραετών, πενταετών σπουδών και απόφοιτων κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, μετά τις διατάξεις για τις κλάσεις μηχανικών που ουσιαστικά περιέγραφαν ότι θα περνούσαν 12 χρόνια από την απόκτηση του διπλώματος μέχρι να έχουμε δουλειά «κανονικού» μηχανικού, έρχεται και η πρόταση που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του διπλώματος του απόφοιτου μηχανικού.

Ήδη τα πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων έχουν δημιουργήσει μια δεξαμενή αποφοίτων χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση, οι οποίοι στην επαύριον θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν ένα σορό σεμινάρια-πιστοποιήσεις, να πατήσουν «επί πτωμάτων» και να συμβιβαστούν με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες προκειμένου να βρουν μια δουλειά. Η ανακατάταξη στο χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων που επιχειρείται έμμεσα, έρχεται για να εντείνει την ήδη διαλυμένη αγορά εργασίας, τα πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας.

Αυτή είναι συνολικά η στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την υλοποίηση της οποίας ευλαβικά υπηρετούν και προωθούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ισοτίμηση των ιδιωτικών κολλεγίων και η διοίκηση του ΤΕΕ, με την σημερινή της επιλογή, συνεχίζουν το δρόμο που έστρωσε το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε τη συνεισφορά του στη δημιουργία σχεδόν “ομοειδών” πτυχίων πολλών ταχυτήτων με την κατ’ όνομα μόνο “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ, αλλά και το κομβικό σταθμό στην όλη διαδικασία, το ΠΔ 99/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πάλαι ποτέ προέδρου του ΤΕΕ και τέως υπουργού Σπίρτζη. Βασικός στόχος του ΠΔ 99/2018 είναι ο καθορισμός των ειδικοτήτων, η περιγραφή του αντικειμένου τους (τα λεγόμενα «επαγγελματικά περιγράμματα» του ν.4439/2016) και η κατάτμησή κάθε επιστημονικού – επαγγελματικού αντικειμένου σε επιμέρους «δραστηριότητες μηχανικής». Ωφελημένοι θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι εργοδότες του κλάδου, που θα εξασφαλίζουν περισσότερο φθηνό και ευέλικτο προσωπικό, καθώς και οι επιχειρηματίες που πωλούν κατάρτιση “ΚΕΚ-ΒΡΟΥΤΣΗ”, με την πιστοποίηση και τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων. 

Αντί λοιπόν η πλειοψηφία του ΤΕΕ να τοποθετηθεί για την ανεργία και την συνολική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των τεχνικών (ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, απληρωσιά κτλ), επικυρώνει, με το πλέον απαράδεκτο και συντεχνιακό τρόπο την διασφάλιση των δικαιωμάτων των δήθεν «άριστων» και «καλύτερων μηχανικών».

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε, στην κυριολεξία, ούτε ένα από τα μέτωπα προώθησης της «απελευθέρωσης», στο οποίο το ΤΕΕ να μην παίξει το ρόλο του μοχλού προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πεδίο των ισοτιμιών και της Μπολόνια υποκρίνεται ότι υπερασπίζεται τα ενιαία 5ετή διπλώματα και αντιπαλεύει την ισοπέδωση προς τα κάτω, τη στιγμή που το ίδιο προωθεί τις αυστηρές γραπτές επαγγελματικές εξετάσεις, και σχεδιάζει ένα «ενιαίο ΤΕΕ» με τεχνολόγους, κολλέγια κ.λπ. φτάνει να έχουν «διαβαθμισμένα» επαγγελματικά δικαιώματα και να δοθεί το ΤΕΕ ο ρόλος του διαχειριστή τους. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια και των προηγούμενων διοικήσεων που στοχεύουν στο να μετατραπεί το ΤΕΕ ολοκληρωτικά σε κεντρικό φορέα «πιστοποίησης» του τεχνικού κόσμου. Διαδικασία που διασπά και διαλύει τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τα πτυχία, και δημιουργεί πολλές «ταχύτητες» – κατηγορίες μηχανικών, με μερική πρόσβαση στο επάγγελμα, ανάλογα με την προϋπηρεσία τους, τις πιστοποιήσεις, το μέγεθος των έργων που έχουν αναλάβει κ.α.

  • Να αποσυρθεί τώρα η εισήγηση που βάζει ταφόπλακα στα συλλογικά δικαιώματα και το μέλλον των αποφοίτων αλλά και όποιων διαγράφηκαν τα τελευταία χρόνια από το ΤΕΕ και θέλουν να ξαναποκτήσουν «επαγγελματικά δικαιώματα».
  • Το ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα σε αυτό.

Μένουμε σε εγρήγορση για μελλοντικές κινητοποιήσεις για να μην περάσει η νέα επίθεση στα δικαιώματά μας.