ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΙΔΕΝΟΡ

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΤΗ.Π. νομού Θεσσαλονίκης στέλνει τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς στους εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ που από τις 7 Ιούνη δίνουν ανυποχώρητη μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς τους.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια – τα χρόνια της κρίσης – οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ είχαν κληθεί από την εργοδοσία «να βάλουν πλάτη για να σωθεί η εταιρεία», δεχόμενοι ακόμα και μειώσεις που ανέρχονταν στο 30%, σήμερα – σε καιρό ανάπτυξης και… «εκτός μνημονίων» – οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ακόμα και για παλιούς εργαζόμενους που έχουν κλείσει δεκαετίες στην εταιρεία. Και όλα αυτά, όταν πρόκειται για μια εταιρεία με ηγετική θέση στην επεξεργασία του χάλυβα, με παραρτήματα στα Βαλκάνια που την καθιστούν πολυεθνική, ενώ παρουσιάζει πλέον και αύξηση στον κύκλο εργασιών της. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το τι είδους ανάπτυξη έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι. Είναι η ανάπτυξη για την οποία κάνουν λόγο κυβερνήσεις παλιές και νέες και η οποία πατάει πάνω σε μειώσεις μισθών και τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων για να έρθει, αλλά σαν έρθει δε φέρνει μαζί της καμία ανάκτηση απωλειών.

Οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ το έχουν καταλάβει: δε θα έρθει καμία ανάκτηση απωλειών, αν και οι ίδιοι δεν το διεκδικήσουν χωρίς να κάνουν πίσω. Στα πλαίσια αυτά, οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας έχουν γίνει ένα όπλο στα χέρια τους, διεκδικώντας το αυτονόητο: να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, μετά τη λήξη της τελευταίας στις 30 Απριλίου, που εκτός από μισθολογικές αυξήσεις περιλαμβάνει μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία και αποκλεισμό προσλήψεων μέσω εργολάβων. Με τη στάση τους αυτή, δείχνουν το δρόμο στην εργατική τάξη συνολικά: δρόμος σύγκρουσης και επιθετικής διεκδίκησης και όχι αναμονής και υποταγής. Γι’ αυτό αξίζουν και χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας – ηθικά και πρακτικά. Να γίνει υπόθεση όλων μας το να είναι ο αγώνας τους νικηφόρος! Θα είναι μια νίκη όχι μόνο στενά δική τους, αλλά κάθε εργαζόμενου. Θα βοηθήσει ακόμα και εργαζόμενους άλλων κλάδων να βάλουν μπροστά το ζήτημα της υπογραφής συλλογικής σύμβασης με τους όρους που είναι αναγκαίοι σήμερα.

Καταδικάζουμε την εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ και τα μέτρα που έχει επιστρατεύσει απέναντι στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείξουν σε όλους μας πόσο έχουν ανησυχήσει, καταφεύγοντας σε lockout μέσω της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, στέλνοντας εξώδικα σε μέλη του σωματείου, στήνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό, καθυστερώντας το επίδομα αδείας, σπέρνοντας προπαγάνδα και διαδίδοντας ψεύτικες φήμες όπως ότι οι απεργοί προσπαθούν να βλάψουν την εταιρεία λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων, μέχρι και μπάζοντας ασφαλίτες στο χώρο δουλειάς για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι.

Το αποκορύφωμα ήταν η αγωγή που κατέθεσε στις 24/7 ενάντια στα μέλη του σωματείου ζητώντας… αποζημίωση 5000 ευρώ από τους εργαζόμενους για κάθε στάση εργασίας που πραγματοποίησαν ή και θα πραγματοποιήσουν, χάριν αποζημίωσης, ενώ κατέφυγε και στην απόλυση 35 συμβασιούχων που δεν θα ξαναπροσληφθούν μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Μπροστά σε αυτήν την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ θα μας βρουν συμμάχους στο δίκαιο αγώνα τους.