Συνένετευξη τύπου Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

Ευχαριστούμε πολύ για την ανταπόκριση στο κάλεσμα του σωματείου μας. Προχωράμε σήμερα σε αυτή την συνέντευξη τύπου θέλοντας να αναδείξουμε τις ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο του Εμπορίου, να δημοσιεύσουμε καταγγελίες συναδέλφων μας από χώρους δουλειάς, να προβάλουμε το διεκδικητικό πλαίσιο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης. Με βάση αυτό το πλαίσιο σκοπεύουμε να εντείνουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα, ώστε να μην πληρώσει και αυτή την κρίση ο εργαζόμενος λαός, οι εμποροϋπάλληλοι.

          Μετά από δύο μήνες καραντίνας, και με το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου να είναι ανοιχτές, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή, και πολύ καλά οργανωμένη επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων μας, σε έναν ακόμα γύρο ξεχαρβαλώματος κατακτήσεων, που έρχεται να ακολουθήσει εκείνους την περίοδο της δεκαετούς καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και του περάσματος στην «ανάπτυξη». Το γεγονός πως είτε σε κρίση, είτε σε ανάπτυξη,    είτε εν μέσω καραντίνας, είτε με χαλάρωση των μέτρων αυτής, τα σπασμένα καλούνται να τα πληρώσουν σταθερά οι εργαζόμενοι, δείχνει πως τα μέτρα που πάρθηκαν μέσω ΠΝΠ το τελευταίο διάστημα, ούτε έκτακτα είναι, ούτε προσωρινά. Ήρθαν για να μείνουν, όπως έμειναν και όλοι οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι της προηγούμενης δεκαετίας.

          Μέσα στην καραντίνα, έγινε ακόμα πιο εμφανές σε όλο το λαό, πόσο ακριβές είναι το σύνθημα των ταξικών σωματείων: πως χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. Τον αναντικατάστατο ρόλο που παίζουν από την μια οι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα, στην Υγεία, στην καθαριότητα, στην εφοδιαστική αλυσίδα και σε αυτό του Εμπορίου και ιδιαίτερα των σούπερ μάρκετ, για να λειτουργήσει η κοινωνία. Από την άλλη φάνηκε πόσο παρασιτικός είναι ο ρόλος των μεγάλων μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων, που με την πρώτη απειλή για μείωση των κερδών τους ( ούτε καν την εμφάνιση ζημιών), απαίτησαν νέες ελαφρύνσεις, νέες επιδοτήσεις από το κράτος, νέα προνόμια. Βρήκαν ευκαιρία να προωθήσουν συνολικά την ατζέντα τους για να γίνει ακόμα φθηνότερη, ακόμα πιο ευέλικτη η εργασία χιλιάδων, με σκοπό να θωρακίσουν τα κέρδη τους.

          Μέσα στην καραντίνα, ιδιαίτερα με την πανελλαδική μέρα δράσης στον χώρο των σούπερ μάρκετ, στις 15 Απρίλη, αναδείξαμε τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων, την βαθιά εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εξής:

  • Σε κανένα σούπερ μάρκετ δεν υπήρχαν επαρκή μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζόμενων, όσο και των καταναλωτών. Σε καταστήματα των διαφηζόμενων ως καλύτερων εργοδοτών όπως στον Σκλαβενίτη και τον Μασούτη, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονταν να αγοράσουν μόνοι τους αντισηπτικά και μάσκες προστασίας
  • Στην αποθήκη των LIDL, η διοίκηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε απολύμανση του χώρου. Σε καμία αποθήκη δεν έγινε απολύμανση, ενώ μιλάμε για χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
  • Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ύποπτα κρούσματα αποκρύφτηκαν, όπως στον Σκλαβενίτη, τον ΑΒ και αλλού.
  • Υπήρξε άρνηση μέσω και εκβιασμών για να δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, ενώ για τους συναδέλφους με προβλήματα υγείας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μετά το τέλος Απρίλη μπήκε το δίλημμα, ή γυρνάς στη δουλειά, ή πάρε άδεια ανευ αποδοχών.

 

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, τα μονοπώλια στον κλάδο των σούπερ μάρκετ είδαν αύξηση του τζίρου πάνω από 30%, πραγματικά ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ κερδοφορίας. Πως όμως έγινε πράξη αυτό που με μια φωνή μας λένε κυβέρνηση, εργοδότες, η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, πως άμα πάει καλά η επιχείρηση, κερδίζει και ο εργαζόμενος;

          Τώρα, λοιπόν, που τα σούπερ μάρκετ γύρισαν στην ««κανονική»» κερδοφορία τους, το έκτακτο προσωπικό που είχε προσληφθεί για την περίοδο της καραντίνας γυρίζει στην ανεργία, αφού είχε πιάσει δουλειά ακόμα και με συμβάσεις 45 ημερών. Και αυτό, παρά το γεγονός πως σε όλα τα καταστήματα των σούπερ υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, και πριν την πανδημία.

          Από το 1,5 δις που έβγαλαν οι καπιταλιστές στον χώρο, μόνο το τελευταίο δίμηνο, οι εργαζόμενοι μοιράστηκαν κάποια ψίχουλα, και αυτά σε μορφή διατακτικών, δηλαδή ακόμα και τα πολυδιαφημιζόμενα μπόνους που πήραν οι εργαζόμενοι, θα τα ξοδέψουν αποκλειστικά μέσα στα σούπερ μάρκετ. Και από αυτά τα μπόνους, αποκλείστηκαν όσοι συνάδελφοι έλειπαν με αναρρωτικές άδειες εκείνο το δίμηνο, με άδειες που στην συντριπτική πλειοψηφία αφορούν σακατέματα μέσα στους χώρους δουλειάς.

          Την ίδια περίοδο, και μέχρι και σήμερα, χιλιάδες εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα μπήκαν σε αναστολή των συμβάσεων τους. Κληθήκαν να ζήσουν με το επίδομα των 800€, όσοι είναι ακόμα σε αναστολή, θα πληρωθούν τα 534€ στις αρχές Ιουνίου!!!! Αυτό σημαίνει πως ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα για ένα μήνα!

          Σε πολλούς εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχει ανακοινωθεί πως θα απολυθούν μόλις περάσουν οι 45 μέρες, ενώ είναι χιλιάδες και οι εργαζόμενοι που δουλεύαν εποχιακά σε καταστήματα επίπλων, παιχνιδιών κλπ, που έχουν μείνει κυριολεκτικά στον αέρα.

          Από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις του σωματείου, αλλά και από καταγγελίες συναδέλφων, φαίνεται πως τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού έχουν μείνει έξω από τις πόρτες των πολυκαταστημάτων. Συγκεκριμένα:

  • Στα PRAKTIKER, επιτρέπεται να κυκλοφορούν συνολικά 950 πελάτες και εργαζόμενοι! Στο NOTOS ο ίδιος ο διευθυντής με περίσσιο θράσος μας είπε πως δεν γίνεται έλεγχος για το πόσος κόσμος μπαίνει αφού επιτρέπονται 96 άτομα σε κάθε όροφο!
  • Στα ΑΤΤΙΚΑ και σε άλλα καταστήματα δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε φυσικός εξαερισμός, ούτε και ο έλεγχος των συστημάτων κλιματισμού για την ασφάλεια εργαζόμενων και πελατών.
  • Στα HONDOS, έγινε προσπάθεια να περάσει μειωμένο ωράριο στους εργαζόμενους κατά δύο ώρες. Μετά την άμεση παρέμβαση του σωματείου το απαράδεκτο μέτρο πάρθηκε πίσω.
  • Τόσο στην καραντίνα, όσο και σήμερα, πολλοί εργαζόμενοι αλλάζουν πόστο για να επανδρώσουν τα eshop, δουλεύουν σε χώρους πρόχειρα οργανωμένους και χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας.

Μπροστά μας έχουμε μια περίοδο όπου όλες οι ΠΝΠ, όλες οι αντεργατικές μεθοδεύσεις θα ξεδιπλωθούν στο σύνολο των χώρων. Ιδιαίτερα ξεχωρίζει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης, η θεσμοθέτηση δηλαδή της εκ περιτροπής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, η δουλειά για ακόμα περισσότερους εργαζόμενους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι εργοδότες μπορούν μονομερώς να θέσουν το 50% των εργαζόμενων μιας επιχείρησης, σε εκ περιτροπής εργασία για έως και το 50% του εργάσιμου χρόνου, και επομένως να πληρώνουν το μισό μισθό. Από το υπόλοιπο μισθό, το κράτος θα πληρώνει από τα δικά μας λεφτά, βγαλμένα από χρόνια φοροληστείας, μέχρι το 30%, δηλαδή με λίγα λόγια, ο εργαζόμενος θα χάνει το 20% του εισοδήματός του! Και επειδή αυτό θα ισχύσει για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης( λες και θα μπορούσαν να κάνουν την μερική απασχόληση που σπάει κόκκαλα και στον κλάδο μας….. ακόμα πιο μερική), βρήκαν ευκαιρία να παγώσουν την μετατροπή των συμβάσεων, από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Το πόσο προσωρινά είναι τέτοια είδους μέτρα φαίνεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση μπορεί να ανανεώσει και μετά τις 30/9 την συγκεκριμένη ΠΝΠ, αλλά και από το ότι το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2022!!

          Από την πρώτη στιγμή το σωματείο μας έβαλε μπροστά τα αιτήματα για προστασία της υγείας των εργαζόμενων, αναδείξαμε την ανάγκη να μην πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι. Με εξορμήσεις, περιοδείες, συμβολικές κινητοποιήσεις, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και με ηλεκτρονικά μέσα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε να μην μείνει κανένας συνάδελφος μόνος του απέναντι στην επίθεση κράτους και εργοδοσίας.

          Μέσα από αυτή την διαδικασία πετύχαμε νίκες, πάρθηκαν μέτρα για την εξασφάλιση της προστασίας των συναδέλφων εν μέσω πανδημίας, ανακλήθηκαν μεθοδεύσεις που χτυπούσαν τα εργασιακά δικαιώματα.

          Γνωρίζουμε καλά πως είμαστε στην αρχή αυτής της νέας επίθεσης, εν μέσω μιας καινούργιας οικονομικής κρίσης, που ο κορονοϊός έφερε μια ώρα αρχύτερα μπροστά μας.

          Δεν χωράει καμία αναμονή. Δεν μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ονόμασε επιτυχία το γεγονός πως δεν κατάρρευσε το σύστημα υγείας, χάρη στην πειθαρχία που έδειξε ο λαός στις συμβουλές των υγειονομικών. Είναι ενδεικτικό, πως σήμερα οι συνάδελφοι υγειονομικοί που προσελήφθησαν μέσα στην πανδημία, δεν έχει ξεκαθαριστεί από πιο κονδύλι θα πληρώνονται. Μπροστά σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα νοσοκομεία είναι ακόμα γυμνά.

          Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους εργοδότες μας, που θυμούνται πως είμαστε μια οικογένεια όταν κινδυνεύουν τα κέρδη τους, που θέλουν να βάλουμε πλάτη για ακόμα μια φορά, για να συνεχίσουν το μεγάλο φαγοπότι από τη δική μας εργασία.

          Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν με βάση το σύνθημα των ταξικών σωματείων για την Πρωτομαγιά. Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΡΑΤΟΣ! Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!.

          Ιδιαίτερα καλούμε τους συναδέλφους των σούπερ μάρκετ να παλέψουν σήμερα για πλήρη απασχόληση, 8ωρο, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, και όχι δωροεπιταγές- φιλοδωρήματα. Καλούμε τους συναδέλφους στα εμπορικά καταστήματα να μην δεχτούν να μπει κανένας εργαζόμενος σε εκ περιτροπής εργασία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, 8ωρο 5ημερο για όλους.

          Ο επόμενος μήνας θα αφιερωθεί σε καμπάνια εγγραφών, ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων στο σωματείο.

          Στην αλληλεγγύη σε όσους εργαζόμενους έχουν ανάγκη, μετά την νέα αντεργατική λαίλαπα.

          Σχεδιάζουμε από σήμερα κινητοποιήσεις σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, για να αναδείξουμε το πλαίσιο πάλης μας.

            Ιδιαίτερα ξεχωρίζουμε:

  • Στις 3-4-5 Ιούνη οργανώνουμε τριήμερο δράσης του σωματείου στις αποθήκες των μεγάλων σούπερ μάρκετ
  • Στις 11-12-13 Ιούνη οργανώνουμε τριήμερο δράσης του σωματείου στα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης
  • Την Κυριακή 21 Ιούνη το απόγευμα οργανώνουμε ρεμπέτικο γλέντι στην Νέα παραλία.

Παλεύουμε για:

  • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος! Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρη εργασία με 40ώρο-8ώρο-  5ήμερο
  • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
  • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας. Να αυξηθούν τα διαλλείματα στους εργαζόμενους.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία μετακύληση του κόστους των μέσων προστασίας σε εμάς.
  • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός  φυσικός αερισμός.
  • Να υπάρχει παρουσία γιατρού εργασίας στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ και εμπορικά κέντρα
  • Να σταματήσει η απαράδεκτη λεηλασία στην κανονική άδεια των εργαζομένων και οι άδειες άνευ αποδοχών. Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.  
  • Να δοθεί σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.
  • Πάγωμα των οφειλών μας σε εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση των δόσεων των δανείων μας.