Ανακοίνωση από το Συνδικάτο Ξύλου

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί ακόμη μια τρανή απόδειξη της χρεοκοπίας της «ελεύθερης αγοράς». Τα γονατισμένα δημόσια συστήματα υγείας παγκοσμίως δείχνουν ότι η λογική του κόστους-οφέλους δε συμβαδίζει με τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την υγιεινή των εργατών. Συνδυάστηκε η εντατικοποίηση με την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να μην χαθούν τα κέρδη των λίγων, αναδεικνύοντας τη βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Την ίδια στιγμή όμως σε συνθήκες πανδημίας, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό προσωπικό. Καμία χρησιμότητα δεν έχουν τα παράσιτα που εγκληματούν σε βάρος μας και αυτά είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που ελέγχουν και αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τα επιτεύγματα της επιστήμης για να κερδίσουν «χορηγίες» τους θέλουν να κρύψουν το προφανές: τα ψίχουλα που δίνουν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που παίρνουν από την εργατική τάξη και το λαό.

Ο χρόνος που κερδήθηκε στη χώρα μας, όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού, από την υπεύθυνη στάση όλων μας, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν το αξιοποίησε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά για να διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να ξεσαλώνει, με την ανοχή των κομμάτων της ΕΕ του κεφαλαίου και των μνημονίων, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επιδιώκουν να εντείνουν την εκμετάλλευση. Ένα πλαίσιο που πάτησε επάνω στα μνημόνια που ψήφισαν, διεύρυναν και στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις και ως αντιπολίτευση.

Για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγα χρόνια ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική κρίση όχι σαν αποτέλεσμα της πανδημίας η οποία μπορεί να έδρασε καταλυτικά, αλλά σαν αποτέλεσμα της ίδιας της ανάπτυξης που πλασάρουν ως ευημερία για τους εργαζομένους. Ανάπτυξη που δεν είδε ο εργαζόμενος στο ξύλο το μεροκάματο να ανεβαίνει, δεν είδε της συνθήκες εργασίας να βελτιώνονται ,ίσα ίσα στα εργοστάσια του ξύλου κυριάρχησε η δουλειά ήλιο με ήλιο, με χαμηλά μεροκάματα, δουλειά τα Σαββατοκύριακα, η ανασφάλιστη εργασία, χωρίς να τηρούνται στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια και όλα αυτά ενώ η επιθεώρηση εργασίας ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί.

        ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΛΑΟ

Τώρα με πρόσχημα την κρίση που ακολουθεί την ανάπτυξη όπως βιώσαμε και την κρίση του κλάδου του ξύλου η κυβέρνηση ζητάει από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για ακόμη μια φορά στο ξεπέρασμα της κρίσης, την ίδια στιγμή που μοιράζουν ζεστό χρήμα στην εργοδοσία και προσφέρουν ένα ολόκληρο αντεργατικό οπλοστάσιο με τις ΠΝΠ που ήρθαν για να μείνουν.

Οι εργαζόμενοι στο ξύλο γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση όλα τα προηγούμενα χρόνια, βρεθήκαμε στης ουρές του ΟΑΕΔ για τα ψευτοπρογράμματα «καταπολέμησης της ανεργίας» με μεροκάματα 20 ευρώ. Έχουμε πείρα τη σημαίνει έκτακτα μέτρα, τα ίδια μας έλεγαν και με τα μνημόνια, «κάντε υπομονή και θα περάσει ,ρίξτε της απαιτήσεις, να συμβιβαστούμε και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι εργοδοσία και εργαζόμενοι»

Ως εδώ, τελικά, οι μόνοι που βγήκαν κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεργοδοσία στο ξύλο και όλοι μαζί οι εκμεταλλευτές.

Φτάνει πια η προσμονή οτι κάτι θα αλλάξει απο μόνο του!

Έχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! Ενωμένοι, δυναμώνοντας το Συνδικάτο μας, οργανώνουμε την πάλη για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Ο δρόμος του αγώνα, είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε!

Έχουμε ζήσει πολλά! Το 2020 δεν είναι 2010!

Ότι κερδίσαμε το πετύχαμε με αγώνα, διεκδίκηση και αποφασιστικές παρεμβάσεις, δυνάμωμα του Συνδικάτου. Έτσι παρθήκαν μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια σε ορισμένους χώρους δουλειάς.Με αυτόν τον τροπο εντάχθηκαν χιλιάδες εργάτες ξύλου στην επιδότηση των 800 ευρώ, που οπωσδήποτε δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν μια ανάσα.

Η μόνη ασπίδα απέναντι στα μέτρα, η μόνη προοπτική για διεκδίκιση των σύγχρονων αναγκών για τον επιπλοποιό, τον ξυλοτορναδόρο, τον ταπετσέρη, τον λουστραδόρο, τον άνεργο είναι η οργάνωση στο Συνδικάτο,η συμμετοχή στη ζωή του Συνδικάτου,το δυνάμωμα της φωνής του παντού. Μέσα σε κάθε μικρό και μεγάλο εργοστάσιο.Γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτό το σύστημα τίποτα δεν είναι κατοχυρωμένο, γι’αυτό προετοιμαζόμαστε απο τώρα για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης μας σε χώρους δουλειάς, για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας.

Γιατί έχουμε πληρώσει ήδη αρκετά! Γιατί δε θα πληρώσουμε ξανά!

Κόντρα στην επίθεση του κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ και της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, προτάσσουμε το δίκιο της τάξης μας. Της μόνης δύναμης που μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και να μας οδηγήσει στην αντεπίθεση για να έχουμε καλύτερο μέλλον εμείς και οι οικογένειες μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι σε επαγρύπνηση, να πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας για μα μη βγούμε για άλλη μια φορά χαμένοι.

Οργανωνόμαστε στο Συνδικάτο μας, ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με τους συναδέλφους μας σε αυτό!

Διεκδικούμε:

  • Εισόδημα για όλους! Κανένας άνεργος χωρίς στήριξη μέσα στην κρίση.
  • Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας, γιατροί και νοσηλευτές εργασίας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Επαναλειτουργία των Νοσοκομείων Παναγία και Λοιμωδών, ουσιαστική ενίσχυση του κέντρου Υγείας Ευόσμου.
  • Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα. Κανένας εργάτης κάτω από τα 45 ευρώ καθαρά.
  • Ένταξη συνολικά του κλάδου στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά.
  • Εφαρμογή, επέκταση του Ν. 2112 περί απολύσεων και στους Εργατοτεχνίτες.
  • Δημιουργία ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΟΡΕΑ στην αλυσίδα ΔΑΣΟΣ – ΞΥΛΟ – ΕΠΙΠΛΟ – ΧΑΡΤΙ.

 

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο που καλούν σωματεία και φορείς

ΠΕΜΠΤΗ 11 /6 ΣΤΙΣ 7:00μμ ΣΤΟ ΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ- ΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ  ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ!!!