Τώρα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους

Επιβεβαιώνεται με αφορμή την πανδημία του κορονοιού, ότι τα συστήματα υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη είναι ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Ανεπάρκεια που υπάρχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο της οξύτητας του προβλήματος, αλλά και των συσσωρευμένων προβλημάτων στο κρατικό σύστημα υγείας, της έλλειψης σχεδιασμού, απόρροιας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως δαπάνη-κόστος για το κράτος και ως εμπόρευμα για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του τομέα. Όπως επιβεβαιώνονται αυτή την περίοδο και οι τραγικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Γιατί και εδώ κράτος και εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων που πρέπει να είναι καθημερινά.

Με πρόσφατες ανακοινώσεις αναδείξαμε την ολιγωρία που έδειξε η διοίκηση Ζέρβα να πάρει κάποια μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την επιδημία και τη μαγική εικόνα που θέλει να παρουσιάζει. Μέτρα που αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι σωστά προτείναμε. Κάτω από την πίεση των καταστάσεων και τις συνεχείς διαμαρτυρίες των εργαζομένων η διοίκηση προχώρησε σε κάποια μέτρα, μπήκαν στο δημαρχείο και σε κάποιους άλλους χώρους αντισηπτικά, οργανώθηκε η είσοδος για το κοινό στο δημαρχείο και άλλα κτίρια ώστε να μη μπαίνουν μαζικά όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν. Από την Τρίτη 17 Μάρτη οι εργαζόμενοι, κυρίως των διοικητικών υπηρεσιών, θα εργάζονται «εκ περιτροπής» για να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα γραφεία και τις υπηρεσίες. Μάσκες και γάντια έχουν δοθεί ελάχιστα. Η διοίκηση επίσημα δεν έχει αναστείλει την λειτουργία υπηρεσιών (π.χ. ταμεία, ΤΑΠ κ.α.) όπως έχουν πράξει άλλοι δήμοι και υπηρεσίες. Μόνο μια έκκληση έκανε ο δήμαρχος να μην προσέρχεται κόσμος στις υπηρεσίες. Φαίνεται ότι ο δήμαρχος θέλει να διεκδικήσει το παράσημο του «ήρωα» δημάρχου που σε δύσκολες συνθήκες κράτησε ανοιχτές όλες τις υπηρεσίες. Καμία πρωτοβουλία δεν έχει πάρει ο δήμαρχος και για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Με απόφαση του να τους δοθεί «ειδική» άδεια.

    Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του κάνει συχνή αναφορά στην υπηρεσία καθαριότητας. Όλοι γνωρίζουν ότι και αν όλες οι υπηρεσίες αναστείλουν την λειτουργία τους, η υπηρεσία καθαριότητας θα εξακολουθεί να λειτουργεί και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς. Τι μέτρα προστασίας έχουν πάρει για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και στο πράσινο και τις τεχνικές υπηρεσίες; Τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν και εδώ, ελάχιστες μάσκες και γάντια σε λίγους εργαζόμενους. Αυτές τις μέρες προμηθεύονται για την υπηρεσία καθαριότητας 1000 μάσκες μίας χρήσης, 520 κουτιά των 100 τεμαχίων γάντια μίας χρήσης, 70 γυαλιά κλειστού τύπου, 700 θερινές φόρμες εργασίας με απευθείας ανάθεση.  «Στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι» λένε οι εργαζόμενοι, αλλά όλα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Να δούμε που θα δοθούν αυτά τα μέσα προστασίας και τι ανάγκες θα καλύψουν. Και εδώ ολιγωρία δείχνει η διοίκηση επικαλούμενη «τις διαδικασίες» παρά τις έκτακτες καταστάσεις και τα έκτακτα μέτρα. Οι 1000 μάσκες μίας χρήσης δεν φθάνουν να καλυφθούν οι ανάγκες ούτε της υπηρεσίας καθαριότητας για δύο ημέρες. Δεν έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο θερινές φόρμες οι εργαζόμενοι, αλλά φόρμες μίας χρήσης. Τα 70 γυαλιά κλειστού τύπου σε ποιους θα τις δώσουν πρώτα; Πότε θα προχωρήσουν στην προμήθεια όλων των Μ.Α.Π. για όλους τους εργαζόμενους; Αν δεν μπορεί η διοίκηση Ζέρβα να προχωρήσει όλες τις διαδικασίες  να ζητήσει όλες οι ανάγκες να καλυφθούν από την κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των εργαζομένων. Άμεσα να γίνει προμήθεια:

 

Για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών συνεργείων:

– Ελαστικά γάντια μιας χρήσεως.

– Γάντια νιτριλίου.

– Γάντια δερματοπάνινα.

– Προστατευτικές μάσκες προσώπου μίας  χρήσεως με φίλτρο.

– Προστατευτικές ολόσωμες φόρμες εργασίας μίας χρήσεως.

– Διάφανη πλαστική προσωπίδα.

– Αντισηπτικά μαντηλάκια.

– Αντισηπτικά ζελέ για κάθε χώρο και όχημα.

– Καθημερινή απολύμανση όλων των απορριμματοφόρων οχημάτων και των φορτηγών οχημάτων.

         Για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους εργασίας:

Ελαστικά γάντια μίας χρήσεως.

– Μάσκες προσώπου με φίλτρο ή ιατρικές μίας χρήσεως.

– Αντισηπτικά μαντηλάκια.

– Αντισηπτικά ζελέ.

 

                                                                               Γραμματεία της ΔΑΣ

                                                                                      17/3/2020