Όχι άλλο αίμα συναδέλφων!

 

Απαιτούμε άμεσα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργατών.

 

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών, Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή 10/5 στην επιχείρηση Smurfit Kappa στο Σταυροχώρι Κιλκίς.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν κατά την διάρκεια της εργασίας, λόγω ελλιπούς συντήρησης της κοπτικής μηχανής δεν λειτούργησε το σύστημα ασφαλείας με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να ακρωτηριαστεί στο χέρι.

 Είναι άλλο ένα ατύχημα που έρχεται  να επιβεβαιώσει  με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα του ίδιου του επαγγέλματος, μιας και είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που στην καλύτερη περίπτωση την γλιτώνουν  με κομμένα δάχτυλα ή άλλους τραυματισμούς.

Δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει σαν αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφάλειας. Δείχνει ότι η μη καλή συντήρηση των μηχανών που πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συναδέλφων.

Η κατάργηση της κλαδικής σύμβασης,  που καθόριζε συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, αλλά και την ελάχιστη σύνθεση ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή, οδηγεί στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο που θα αφορά συνολικά την ζωή μας, την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο δουλείας.

Το να γυρνάμε σπίτια μας σώοι και αρτιμελής, είναι βασική απαίτηση από την εργοδοσία και δεν πρέπει να το διαπραγματευόμαστε.

Αν σήμερα που χτύπησε ένας συνάδελφος δεν κινητοποιηθούμε, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς σε αυτή τη δυσάρεστη θέση.

Το ζήτημα «υγεία και ασφάλεια» είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.

Το σωματείο  Γραφικών Τεχνών, Τύπου και Χάρτου κεντρικής Μακεδονίας εύχεται καλή και γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου  να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους.

 

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Να ενταχθεί και πάλι ο κλάδος στα βαρέα- ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως ήταν στο παρελθόν.
  • Να λειτουργήσει μόνιμα σταθμός πρώτων βοηθειών, με ασθενοφόρα που θα καλύπτει τις βιομηχανικές ζώνες
  • Να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας που θα ελαχιστοποιούνε τον κίνδυνο ατυχήματος.
  • Να φτιαχτούν σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, εκλεγμένες από τους εργάτες, χωρίς την παρέμβαση της εργοδοσίας.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις, που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες.

 

Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας