28 Απριλη Ενωτικός ταξικός αγώνας, για να μην πληρώσουν και τη νέα καπιταλιστική κρίση οι εργαζόμενοι

Η κυβέρνηση εκμεταλλευομένη την πανδημία, προχώρησε μέσω Π.Ν.Π. σε περαιτέρω χτύπημα εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Κυβέρνηση, βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να πληρώσουν και τη νέα καπιταλιστική κρίση οι εργαζόμενοι. Αξιοποιούν την πανδημία για να περάσουν νέα αντεργατικά μέτρα και αναδιαρθρώσεις. Την ίδια ώρα βέβαια, μπουκώνουν με εκατομμύρια μεγαλοεπιχειρηματίες με διάφορες επιδοτήσεις και νομοθετήματα.

Στους δήμους και το δημόσιο, εφαρμόζονται μέτρα (τηλεργασία, ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων , εκ περιτροπής εργασία, διεύρυνση ωραρίου κ.α.), που στον ιδιωτικό τομέα έχουν οδηγήσει σε περιστολή δικαιωμάτων και σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Με την πείρα που έχουμε από την προηγούμενη κρίση, οι περισσότεροι συνάδελφοι κατανοούν ότι προετοιμάζεται το κλίμα για νέες περικοπές μισθών και δικαιωμάτων.

Ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η καταστολή εντείνονται π.χ. η άρση κάθε περιορισμού για την πολιτική επιστράτευση και την επίταξη των απεργών είναι μέτρα που σχεδιάζονταν εδώ και καιρό και θέλουν να μείνουν και αύριο. Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία και νομοθετεί για όλα τα θέματα που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες, από τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, μέχρι την καρκινογόνο-πανάκριβη καύση και τη διαχείριση των απορριμμάτων (άδεια για καύση στο ΤΙΤΑΝ).

Δεν μασάμε από τα «καλά λόγια» κυβέρνησης και δημάρχων όπως ο Ζέρβας. Οι ίδιοι που τώρα αποκαλούν ήρωες τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και τους εργαζόμενους των δήμων, είναι οι ίδιοι που τους αφήνουν απροστάτευτους χωρίς όλα τα μέσα και μέτρα προστασίας, οι ίδιοι που πριν λίγο καιρό κάναν λόγω για «αντιπαραγωγικό και σπάταλο» δημόσιο τομέα. Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο δήμαρχος Θεσ/νίκης κατηγορούσε τους εργαζόμενους και έλεγε ότι πρέπει να «ανεβάσουν την απόδοση τους» και τους συκοφαντούσε ότι «κάνουν σαμποτάζ σε οχήματα». Κυβέρνηση και δήμαρχοι θα είναι οι ίδιοι που θα πάρουν και θα εφαρμόσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα που έχουν στα σκαριά.

– Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις που προβλέπουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

– Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την υγεία όλου του λαού. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

– Έξω οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από τους δήμους.

– Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

Δράση και αγώνας για να μη μπουν η ζωή και τα δικαιώματα μας σε καραντίνα.

Γραμματεία της ΔΑΣ

24/4/2020