ΧΙΡΟΣΙΜΑ – ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ – ΣΥΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΕΕΔΥΕ

Συγκέντρωση για τα 75 χρόνια απ’ το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Την Πέμπτη 6/8, στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, στις 8 μ.μ.

Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Πάτρα

Συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο, την Πέμπτη 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι πριν ακριβώς από 75 χρόνια. Στη συγκέντρωση καλούν το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΔΑ.
Αντίστοιχη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την ίδια μέρα θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, με πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ. Στα Χανιά η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε συγκέντρωση το Σάββατο 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., πίσω από το Γιαλί Τζαμισί στο Ενετικό Λιμάνι.

Στην Πάτρα η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε εκδήλωση την Τετάρτη 5 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο θεατράκι της Μαρίνας.

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές», η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, υπενθυμίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς.

Εντείνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, στο όνομα της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα. Αμφισβητούνται η Συνθήκη της Λοζάνης και το πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει τη χερσαία συνοριακή γραμμή στον Εβρο, ενώ την ίδια ώρα το προσφυγικό πρόβλημα εντάσσεται στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις αξιοποιώντας την άθλια Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, “γκριζάρεται” το Αιγαίο, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η ΕΕΔΥΕ προειδοποιεί ότι «έχει αποδειχθεί πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οδηγεί στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και καταρρέει στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός που από κοινού καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυώνται την “ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα” στην περιοχή, αλλά “ανάβουν το φιτίλι” του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Επισημαίνει στη συνέχεια: «Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Διατηρεί το δίκτυο των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων και υλοποιεί το σχέδιο δημιουργίας νέων βάσεων σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο, Στεφανοβίκειο κ.α. Τα λιμάνια Βόλου, Καβάλας ετοιμάζονται να υποδεχτούν στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και να προστεθούν ως νέοι κρίκοι στην αλυσίδα των ευρωατλαντικών βάσεων. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ευρωατλαντικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα – στις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ πανελλαδικά – και ενεργή συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης». Καλεί, τέλος, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση με αιτήματα όπως:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν
Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα
Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό
Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας
Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.