ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.  Σ.Ε.Ν.Παπαγεωργίου

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, οι «εικόνες ντροπής» χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο για SARS-CoV-2 και οι εκατοντάδες υγειονομικοί σε καραντίνα επιβάλλουν την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, την στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, καθώς και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξη τους σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» – που διαψεύδονται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 2229 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75991 τον Οκτώβριο 2021), και της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 279 εκατ. και του κονδυλίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 208 εκατ. – η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και μετατρέπονται σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6000 εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα η επικίνδυνη οδηγία του ΕΟΔΥ επιβάλλει την επιστροφή στην εργασία (ακόμη και σε τμήματα με ασθενείς ευπαθών ομάδων) νοσούντων υγειονομικών μετά από 5ήμερη καραντίνα, διευκολύνοντας την ήδη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Ταυτόχρονα, αντί για την ενίσχυση των Κέντρων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και την επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, για να εξασφαλισθεί συστηματικός δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για SARS-CoV-2, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν και να ταλαιπωρούνται, ενώ η κυβέρνηση κυριολεκτικά μας «κοροϊδεύει» με δηλώσεις για δήθεν «τα φθηνότερα tests» και με «επιβολή πλαφόν».

Αντί για τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, αγανάκτηση μας προκαλούν οι

 

 

πρωθυπουργικές δηλώσεις  ότι «έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε» που επιβεβαιώνουν τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων.

Αντί για την άμεση επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας (χωρίς αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες και με μισθοδοσία του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό) για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, η κυβέρνηση συνεχίζει τις  «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους.

Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι εξαγγελίες για επέκταση των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και ομολογούν ότι βασική εστία διάδοσης της επιδημίας είναι οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφήνουν ανενόχλητη την εργοδοσία να παραβιάζει ακόμη και στοιχειώδη μέτρα για την προστασία της υγείας, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις στους χώρους της δουλειάς αλλά και να απειλεί νοσούντες εργαζόμενους «να πάρουν ένα ντεπόν και να πάνε για δουλειά».

Αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και συνεχίζουν τις συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολικών τμημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τάξεις με 27 μαθητές να συνωστίζονται σε ακατάλληλες αίθουσες.

Όλα αυτά ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται από παραθρησκευτικές ή ακροδεξιές ομάδες.

Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, που ανυπομονούν να αυξήσουν τα κέρδη τους και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της δράσης τους.

 

Καλούμε όλα τα Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να διεκδικήσουμε μαζί:

► Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

► Να στελεχωθούν και να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά νοσοκομεία

► Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος .

► Συστηματικό δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο για SARS-COV-2, χωρίς διαχωρισμούς

► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία και τις σχολές.

      

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΜΑΘ 13/1/22 στις 6,30 μμ