Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στο αποκορύφωμα του

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/12 συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΕΔΟΘ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι πρόεδροι σωματείων από του κλάδους Υγείας και Παιδείας. Καταγγέλλουμε τις  παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚΕ)  που διέκοψαν πραξικοπηματικά, για ακόμη μία φορά τη συνεδρίαση, με συνέπεια να μη ληφθεί καμία απόφαση. Ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου (ΔΑΚΕ) σε συμφωνία με τη ΔΗΣΥ, έκλεισε με το έτσι θέλω το σύστημα μετάδοσης της τηλεδιάσκεψης. Ως ΔΑΣ καταθέσαμε σχέδιο απόφασης. Το ίδιο έπραξαν και άλλες παρατάξεις με προτάσεις και σχέδια ψηφισμάτων. Οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ με σχεδιασμό διαλύουν συνεδριάσεις του γενικού συμβουλίου, όταν φτάνει η ώρα της ψήφισης προτάσεων και αποφάσεων (ειδικά αν υπάρχουν προτάσεις για κινητοποιήσεις), γιατί στο γενικό συμβούλιο δεν έχουν την πλειοψηφία για να τις αποτρέψουν.

Οι τοποθετήσεις των μελών ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ κινήθηκαν σε μια ωραιοποίηση της κατάστασης και υπεράσπισης-δικαιολόγησης της κυβερνητικής εγκληματικής πολιτικής. Χαρακτηριστικές είναι κάποιες τοποθετήσεις:

– Εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ είπε ότι τα νοσοκομεία «ενισχύθηκαν με το απαραίτητο προσωπικό», έκανε πως δεν άκουσε τους συναδέλφους από τα νοσοκομεία που και στη συνεδρίαση ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα ίδια πάνω κάτω είπε και για τα σχολεία και στην ουσία χαρακτήρισε υπερβολικά και ανεφάρμοστα τα αιτήματα που προβάλουν πλήθος σωματείων και εκπαιδευτικών.

– Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΟΘ και άλλη συναδέλφισσα μέλος του γενικού συμβουλίου και πρόεδρος σωματείου δασκάλων (ΔΑΚΕ), δήλωσαν ότι είναι υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και χαρακτήρισαν «οπισθοδρομικούς» όσους δεν συμφωνούν! Στο ίδιο κλίμα μέλος της Ε.Ε. από τη ΔΗΣΥ, δάσκαλος και αυτός, δήλωσε ότι το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα υπηρεσιακά συμβούλια «πρέπει να τη ξαναδούμε». Σημειωτέο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία όχι μόνο στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά και στις διαδικασίες των σωματείων. Ξεκάθαρο είναι ότι γίνονται διεργασίες για την προσπάθεια επιβολής στους εργαζόμενους της κυβερνητικής πολιτικής και για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας σε νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, με αυτό το μέτρο επιδιώκει να χτυπήσει τις διαδικασίες των σωματείων, να εξουδετερώσει την ουσία τους. Ούτε βλέπουν πως θα υπάρχει ευκολότερη παρέμβαση κυβέρνησης και εργοδοτών στα σωματεία και άλλα σοβαρά προβλήματα.

– Για να δικαιολογήσουν τη στάση τους και την ανυπαρξία τους όλο αυτό το διάστημα, αναμενόμενο ήταν να βγάλουν χολή για τις κινητοποιήσεις τις 17 Νοέμβρη, την απεργία στις 26 Νοέμβρη και όσες κινητοποιήσεις έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Ως άλλοι υπουργοί δημοσίας τάξης μας είπαν ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δικαιολόγησαν την τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, το βάρβαρο χτύπημα των συγκεντρώσεων από τις μονάδες καταστολής και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Αν αυτοί, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν, νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια την ώρα που πετσοκόβονται τα δικαιώματα τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το εργατικό κίνημα προχώρησε και κέρδισε, κόντρα στους νόμους και την τρομοκρατία κυβερνήσεων και αφεντικών. Αλλιώς θα φορούσαμε ακόμη αλυσίδες στα χέρια και τα πόδια.

Συνάδελφοι-σσες, δεν περιμέναμε διαφορετική στάση από αυτούς που όλο το διάστημα της πανδημίας έχουν κλειδαμπαρώσει τα γραφεία και το κτίριο της ΕΔΟΘ, δυσκολεύοντας και με αυτό τον τρόπο την λειτουργία των σωματείων. Είναι εξαφανισμένοι από κινητοποιήσεις και χώρους δουλειάς και σαμποτάρουν καθαρά κάθε προσπάθεια κινητοποίησης. Η μόνη τους έγνοια πως θα νοικιάσουν γραφεία και χώρους του κτιρίου της ΕΔΟΘ πετώντας έξω σωματεία. Χαρακτηριστικό είναι και ότι την ώρα που το αίτημα για ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας δυναμώνει, έκλεισαν δήθεν συμφέρουσα συμφωνία με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, για να πραγματοποιούν συνάδελφοι τεστ κορονοιού. Μάλιστα, δηλώνουν «πολύ περήφανοι» που λειτούργησαν ως ντήλερ ιδιωτικών συμφερόντων!

Όσο πιο γρήγορα τελειώνουμε και παραμερίσουμε όλους αυτούς που ο ρόλος τους είναι να υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική στα σωματεία και προσπαθούν να χτυπήσουν κάθε προσπάθεια δράσης των εργαζομένων, τόσο από καλύτερες θέσεις θα παλεύουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων και την καλυτέρευση της ζωής μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν τη δράση και τις κινητοποιήσεις των σωματείων. Να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. και το ταξικό κίνημα.

        Διεκδικούμε:

  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ
  • Αύξηση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση και δωρεάν internet.
  • Όχι στη μονιμοποίηση και γενίκευση της Τηλεργασίας. Σβήνει τα όρια μεταξύ εργάσιμου και προσωπικού / οικογενειακού χρόνου, φορτώνει λειτουργικά κόστη της υπηρεσίας στον εργαζόμενο, αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων
  • Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Δε θα επιτρέψουμε να μπει στον γύψο η συνδικαλιστική δράση
  • Καμία σκέψη για παρέμβαση του Κράτους στη λειτουργία των σωματείων. Η διεξαγωγή ΓΣ και εκλογων με ηλεκτρονικά μέσα δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι αλλοίωση και χειραγώγηση των διαδικασιών. Η παράδοση των μητρώων για φακέλωμα στο Υπουργείο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει.

Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο, για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Δ.Α.Σ. Ε.Δ.Ο.Θ