Για τα «φθηνά» διαγνωστικά τεστ που διαφημίζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΣΕΔΘ

Με μία απαράδεκτη ανακοίνωση, που μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο και υπογράφεται από τον πρόεδρο («Συνδικαλιστική Ανατροπή») και τον γραμματέα (ΑΔΗΚ-στήριξαν ΔΑΚΕ στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ) του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσ/νίκης, λανσάρεται ως «μεγάλη επιτυχία» του σωματείου η εξασφάλιση «φτηνού» τεστ για τον κορωνοιό στα μέλη του. Δεν μας εκπλήσσει μια τέτοια ανακοίνωση και κίνηση από τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Ως ΔΑΣ έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

– Οι εξαφανισμένοι από το σωματείο και τους χώρους δουλειάς μετά τις πρώτες μέρες της επιδημίας, αυτοί που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση και δεν έκαναν καμία κίνηση, για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, θέλουν να εμφανίσουν ότι δίνουν «λύσεις» σε προβλήματα.

– Δηλαδή τι μας λένε, ότι τα 100-120 ευρώ που κάνει το τεστ είναι πολλά για τους συναδέλφους και τα 75 ευρώ που «εξασφάλισαν» αυτοί είναι λίγα; Είναι άλλο πράγμα η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν το σωματείο και οι εργαζόμενοι σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούνε.

– Όταν το αίτημα πολλών συναδέλφων από το εργοτάξιο στα Κωσταντινουπολίτικα, που νόσησε συνάδελφος, είναι να γίνει τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου με ευθύνη του κράτους και της διοίκησης του δήμου, αυτοί έρχονται και μας φέρνουν «προσφορά» από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να πληρώσουν οι συνάδελφοι.

– Κάνουν αυτή την κίνηση την ώρα που δυναμώνουν οι φωνές για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της επίταξης των ιδιωτικών δομών υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρατάξεις που εκφράζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη, ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία. Ταυτίζονται με την κυβέρνηση, που αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύει με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ τους επιχειρηματίες στον χώρο της υγείας.

– Ενισχύουν το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» της κυβέρνησης: αποκλειστικά «ατομική ευθύνη» τα μέτρα προστασίας, «ατομική ευθύνη» και οι εξετάσεις για τον κορωνοιό. Η κυβέρνηση αρνείται τα μαζικά τεστ, παρά τις οδηγίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μαζικά τεστ που πρέπει να γίνουν οργανωμένα και σχεδιασμένα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών χωρίς να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν βαριά φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

– Βοηθούν με αυτή την κίνηση και τη διοίκηση του δήμου, να αποποιηθεί τις ευθύνες που έχει.

Ως ΔΑΣ καταγγέλλουμε αυτή την κίνηση της πλειοψηφίας του ΣΕΔΘ. Την μέρα που η πλειοψηφία του σωματείου αποφάσισε το παραπάνω, τα δύο εκλεγμένα μέλη του δ.σ. με τη ΔΑΣ έστειλαν επιστολή στον δήμαρχο (αριθμός πρωτοκόλλου 115203/2020) και απαίτησαν να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου που νόσησε συνάδελφος , με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και του δήμου και επιτέλους η διοίκηση του δήμου να πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε τη δράση για όλα τα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και την υγεία του λαού.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ και ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ.

Αγώνας για να μη μπουν η ζωή και τα δικαιώματα μας σε καραντίνα.

Γραμματεία της ΔΑΣ

15/4/2020