Για την απεργιακή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων

Πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, κατέκλυσε την πλατεία και τον δρόμο μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου. Εργαζόμενοι από ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές υλοποιώντας τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων σχημάτισαν ένα ποτάμι κόσμου που ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και απαιτώντας από την κυβέρνηση να μην τολμήσει να πειράξει το οχτάωρο, να μην απλώσουν τα ξερά τους στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων.

Πριν ξεκινήσει η πορεία, μίλησαν η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ανάφερε ότι σήμερα, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, προσπέρασαν τα θλιβερά καλέσματα του εργοδοτικού συνδικαλισμού και τίμησαν αγωνιστικά, με απεργία τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και την παγκόσμια μέρα αγώνα της τάξης μας, κάτω από τα μπλοκ των σωματείων, με το σύνθημα: «Τα κέρδη τους-οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής». Κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά, όχι μόνο στα νέα μέτρα που καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την ελαστικοποίηση της εργασίας αλλά να απαιτήσουν τη συνολική κατάργηση των νόμων της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών που και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες προώθησαν ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια. Πρόσθεσε ότι η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες, στην οργάνωση των εργαζομένων, στη σύγκρουση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν τα συμφέροντά τους, με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η πορεία, αφού διέσχισε τους δρόμους της πόλης κατέληξε στο ΥΜΑΘ. Μιλώντας στο τέλος ο Θ. Κουτσουράς ανέδειξε την ανάγκη όλα τα σωματεία, οι φορείς του κινήματος να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα πάλης το επόμενο διάστημα, όποτε η κυβέρνησή φέρει το νομοσχέδιο τερατούργημα.