Για τον αναγκαστικό συνωστισμό σχολικών καθαριστών του Δήμου

Σήμερα το πρωί, δεχτήκαμε την παρακάτω καταγγελία από συνάδελφο που εργάζεται ως σχολικός καθαριστής στον Δήμο Θεσσαλονίκης (επισυνάπτονται και φωτογραφίες από το περιστατικό):

«Εδώ και μία εβδομάδα καλεστήκαμε τηλεφωνικά να παρουσιαστούμε σήμερα το πρωί 8:00 στο ΣΜΑ στο Φοίνικα. Εξαρχής ξεκαθαρίζουμε ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε όλοι μας είμαστε στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου, εφόσον τηρηθούν τα ΜΑΠ και μετατραπούν οι συμβάσεις μας – θυμίζουμε ότι πολλοί είμαστε ωρομίσθιοι. Παρουσιαστήκαμε διακόσια άτομα στο ΣΜΑ στο Φοίνικα, και καλεστήκαμε να υπογράψουμε ένα χαρτί που λέει ότι είμαστε υπάλληλοι του δήμου και να μας τοποθετήσουν σε υπηρεσίες. Υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση όλων των συναδέλφων και εύλογα ερωτηματικά – γιατί στοιβαχτήκαμε διακόσια άτομα κάτω από ένα υπόστεγο ενώ υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την αποφυγή του συνωστισμού, ποια είναι τα ΜΑΠ, γιατί δεν μας τα εξασφάλισαν. Δεν μας εξήγησαν ούτε που θα δουλεύουμε ούτε τι θα κάνουμε. Θεωρούμε μία τέτοια συμπεριφορά το λιγότερο απαράδεκτη. Ας φροντίσει ο δήμος να μη μας κοροϊδεύει, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να καλυπτόμαστε με σύμβαση. Στις νέες συνθήκες και εμείς είμαστε όλοι έτοιμοι να δώσουμε το παρών και να υπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο.»

Μετά από παρέμβαση μέλους της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ δόθηκε κατεύθυνση να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους προκειμένου να αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός, και να επανέλθουν στην εργασία τους τις επόμενες μέρες, αφού τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις προστασίας τους και διευθέτησης των ωρών εργασίας (ωράριο, σύμβαση κλπ).

Αυτή είναι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί και χρησιμοποιεί ως δικαιολογία τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας έλεγχος, να καταπατούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή μας, έχοντας πάρει το ελεύθερο και από την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης». Δηλώνουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση: Δεν υποχωρούμε στην υπεράσπιση των εργαζομένων και στην προστασία της ζωής και της υγείας τους, δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω!