Οι εργαζόμενες γυναίκες παίρνουν μέρος στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ με σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο λαός της χώρας μας βίωσε μια εφόλης της ύλης επίθεση ενάντια σε όλο το φάσμα της ζωής του .  Πέρα από την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Έυβοια, Αττική κτλ. , τα  περιστατικά βίας ενάντια στις γυναίκες, τα πρωτόκολλα υγείας  απέναντι στην πανδημία που έγιναν καπνός μπροστά στις επιταγές του τουριστικού κεφαλαίου,  η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων κύρηξε τον πόλεμο στην εργατική τάξη με το αντιλαικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη. Και η επίθεση δεν έχει τελειωμό με το νέο ασφαλιστικό αλλά και με το κύμα αυξήσεων στις τιμές των των βασικών αγαθών.

Όλα αυτά τα πρβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά  αποτελούν συνειδητή εφαρμογή των επιταγών του κεφαλαίου που εφάρμοσαν άλλωστε και όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις. Η κατεύθυνση είναι ενιαία και  συνοψίζεται στο εξής : ένας σκασμός χρηματοδοτήσεων και διευκολύνσεων για επενδύσεις στους κλάδους της οικονομίας οπου υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους και ψίχουλα για το λαό.

Ο πόλεμος αυτός βέβαια δεν θα μπορούσε να κρατήσει απέξω τις εργαζόμενες γυναίκες που αποτελούν μαζί με τη νεολαία το πιο εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης.

 

  • Πρώτα στις γυναίκες εφαρμόστηκαν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η μερική απασχόληση στο όνομα του «συνδυασμού οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων». Αποδεικνύεται από το 24% των γυναικών , μητέρες μικρών παιδιών που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να εργαστούν στον χρόνο που θα ήθελαν λόγω οικογενειακών ευθυνών ότι μάλλον δεν πήγε και τόσο καλά αυτός ο μύθος!
  • Στην πρόσφατη συζήτηση για τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίστασε ξεδιάντροπα να χρησιμοποιήσει τις γυναίκες για να δικαιολογήσει την κατάργηση σε μια σειρά κλάδους της κυριακάτικης αργίας προπαγανδίζοντας ότι διευκολύνουν τις γυναίκες που «θα ήθελαν να δουλεύουν λίγο παραπάνω από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη», προκειμένου να βλέπουν τα παιδιά τους την Παρασκευή (μέρα σχολείου) αλλά όχι τις Κυριακές που θα εργάζονται. Οι πατρικές άδειες όσο κι αν προβάλλονται σαν ελάφρυνση προς το γυναικείο εργατικό δυναμικό είναι μέτρο που κυρίως αποσκοπεί στο χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων και των δύο φύλων.
  • Η τηλεργασία που υποτίθεται θα απελευθέρωνε περισσότερο χρόνο για τις γυναίκες φάνηκε στην πράξη ότι συνδέεται με την διαγραφή των ορίων ανάμεσα στον εργάσιμο και τον μη εργάσιμο χρόνο, ανάμεσα στο ωράριο εργασίας, στις δουλειές του σπιτιού και στον ελεύθερο χρόνοτων εργαζόμενων γυναικών.
  • Η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας σε όλα τα επίπεδα, η αντιμετωπισή της σας ένα επιπλεόν κόστος , η ανυπαρξία κοινωνικών δομών με πετσοκομμένα κονδύλια από τον κρατικό προυπολογισμό οδηγούν σε σχολεία προκάτ, υποστελεχωμένα ακόμη και από τις αναγκαίες καθαρίστριες με πολλαπλές συνέπειες σε όλες τις ηλικίες των παιδιών. Μόνο διευκόλυνση δεν το λες αυτό προς την εργαζόμενη μητέρα.

Απέναντι σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει λύση για τις εργαζόμενες γυναίκες άλλωστε η πρόσφατη πείρα έδειξε ότι μόνο λαός μπορεί να σώσει λαό.

Γι αυτό η λύση είναι  να παλέψουν μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη και τον λαό μέσα από τα σωματεία τους  , μέσα από το γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα για τον συντονισμό και την οργάνωση της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ελευθεριών του λαού. Να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 11/9 στις 6 το απόγευμαστην πλατεία της ΧΑΝΘ ώστε η δίκαιη οργή τους να γίνει δύναμη οργάνωσης, αγώνα, διεκδίκησης για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Να παλέψουν για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, Αμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Αγγελική Καραγεώργη

Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης