Για τις καθαιρέσεις των τομεαρχών και προϊσταμένων

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

Για τις καθαιρέσεις των τομεαρχών και προϊσταμένων

 

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23/9/2020 παρεμβάσεις του Δ.Σ. του σωματείου στο Γενικό Διευθυντή του και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου για  τις  καθαιρέσεις τομεαρχών και προϊσταμένων.

Από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι, το θέμα αφορά επιλογές της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας -για “διευθυντικό δικαίωμα” μας είπε ο Γενικός Διευθυντής- βάσει των οποίων επιχειρείται να “ξηλωθούν” προϊστάμενοι και τομεάρχες, οι οποίοι θα αναπληρωθούν -πάλι χωρίς καμιά διαδικασία- προφανώς από άτομα που θα υποδείξει η Υπηρεσία.

Την επόμενη μέρα η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στην παράσταση διαμαρτυρίας του Δ.Σ. του σωματείου επιβεβαίωσε την υποκειμενικότητα των κριτηρίων με τα οποία δρομολογήθηκαν οι παραπάνω ενέργειες.

Θεωρούμε ότι η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε αυτή η “διαδικασία” δεν είναι τυχαία, εμπεριέχει το υποκειμενικό στοιχείο μεν, που όμως δεν πρέπει να επισκιάσει το αντικειμενικό: τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τις αντιφάσεις που αυτός εμπεριέχει.

Και για να εξηγούμαστε: τα έσοδα του νοσοκομείου είναι μειωμένα φέτος, αφού για τρεις σχεδόν μήνες δεν έγιναν χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία κλπ., ενώ έπεται και συνέχεια. Επιπλέον κρατική χρηματοδότηση εξαιτίας της πανδημίας δεν υπάρχει (εκτός από τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού), άρα ανάγκη από πλευράς Διοίκησης για “ανέβασμα στροφών”  όταν περάσει η μπόρα της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό απαιτούνται “ξεκούραστα και πειθήνια άλογα”, που θα τραβούν το κάρο και δεν θα “κλωτσούν” στις επιλογές και στις αποφάσεις της Διοίκησης, γιατί με το παραμικρό “στραβοπάτημα” ο πέλεκυς της καθαίρεσης θα κρέμεται πάνω απ’ τα κεφάλια τους.

Ακόμα, οι “κριτές” και οι “ωφελούμενοι” να έχουν κατά νου, ότι κι αυτοί -αργότερα ή γρηγορότερα- θα “γεράσουν”. Φρέσκα και ξεκούραστα άλογα απαιτεί η άμαξα του αυτοχρηματοδοτούμενου νοσοκομείου, μιας και οι ανάγκες για αύξηση των εσόδων και μείωση των εξόδων θα αυξάνονται στο διηνεκές, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης. Για παράδειγμα, αν τα έσοδα μιας κλινικής δεν υπερκαλύπτουν τα έξοδα, θα πιέζεται ο προϊστάμενος να μειώσει τις δαπάνες και να ανταπεξέλθει με λιγότερο ή και φθηνότερο προσωπικό.

Αν και η πρόταση επιστράφηκε από το Δ.Σ. του νοσοκομείου, θα επανέλθει με κάποια άλλη μορφή. Καλούμε όλους τους προϊσταμένους, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να μπει φραγμός στους σχεδιασμούς αυτούς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους, ακόμα και αυτούς που δεν πειράχτηκαν αυτή τη στιγμή.