ΣΜΤΜ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «BETA CAE SYSTEMS» ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της εταιρείας «BETA CAE Systems» για την απόφασή της να αναγκάσει εργαζομένους της που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μεταξύ άλλων ανοσοκατεσταλμένους και εγκύους!), να γυρίσουν και να εργαστούν με την φυσική τους παρουσία στις εγκαταστάσεις της, και όχι πλέον από το σπίτι τους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για τα άτομα αυτά (ΦΕΚ 161/Α/22-8-2020).

Χαιρετίζουμε την στάση των συναδέλφων του Σ.Ε.ΤΗ.Π., που έγκαιρα μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης για να μην κινδυνεύσει η ζωή κανενός συναδέλφου, αλλά και τους εργαζόμενους της «BETA CAE Systems», που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια. Με δύο εβδομάδες καθυστέρηση, η διοίκηση τελικά υποχώρησε, επιτρέποντας στους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επιστρέψουν στο σπίτι τους υπό το καθεστώς της τηλεργασίας. Αυτή η εξέλιξη μάλιστα ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς την τελευταία μέρα εργασίας τους από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, υπήρξε και νέο κρούσμα, ακριβώς απέναντι από γραφείο ατόμου σε ευπαθή ομάδα (!), που μας κάνει όλους να ανησυχούμε για την πιθανή τροπή που θα μπορούσαν να έχουν πάρει τα γεγονότα.

Κανένας από εμάς δεν πρέπει να δεχτεί να μπαίνει η ζωή μας σε κίνδυνο που μπορεί να αποφευχθεί!

Οι ίδιες οι εξελίξεις δείχνουν πως καμία αναμονή, καμία επανάπαυση δεν μπορεί να υπάρχει όταν μιλάμε για το δικαίωμα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Δείχνουν επίσης την αξία της οργανωμένης πάλης, σε πείσμα όσων θέλουν να πιστεύουν πως «τίποτα δεν αλλάζει», ή πως οι συλλογικές διεκδικήσεις είναι «ξεπερασμένες». Το μόνο που αποδείχθηκε ξανά ξεπερασμένο, είναι η λογική της «μιας οικογένειας», που έχουμε βαρεθεί να ακούμε από όλους τους εργοδότες.

Και σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, η εργοδοσία επιτέθηκε στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μοιράζοντας έγγραφες επιπλήξεις σε όσους βγήκαν μπροστά για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά και με μια ανακοίνωση φανερά προσχηματική, που κάνει λόγο για «παρεμπόδιση της απασχόλησης των εργαζομένων»! Απ’ότι φαίνεται, κάποιες «οικογένειες» δεν θέλουν τα μέλη τους να συζητάνε αναμεταξύ τους για τα οξυμένα προβλήματα του χώρου τους…

Κανένα βήμα πίσω από τα δημοκρατικά δικαιώματα!

Το σωματείο μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους που έλαβαν τις επιπλήξεις, ασκώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν συνδικαλιστική δράση, να ενημερώνουν, και να διεκδικούν.

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου μας που εργάζονται στον χώρο, να δείξουν την συμπαράστασή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο, να εμποδίσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στο χώρο δουλειάς.

Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους στην εταιρεία, να βγάλουν συμπεράσματα από την στάση της εργοδοσίας. Να μην νομιμοποιήσουν στην συνείδησή τους τις απειλές και «απαγορεύσεις», να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να οργανωθούν.