ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 7/12, παρεμβάσεις αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζόμενων στα Δομικά Υλικά και στις Κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής με αφορμή καταγγελίες που έχουν γίνει σε δεκάδες χώρους δουλειάς όσο αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζόμενων. Οι παρεμβάσεις έγιναν στον Αντιπεριφεριάρχη Υγείας, Χ. Μήτα, καθώς και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας.
Στις παρεμβάσεις κατατέθηκαν γραπτά υπομνήματα των σωματείων με τις καταγγελίες για μια σειρά χώρους (Σκλαβενίτης, Lidl, Alumil, Μετρό, τηλεφωνικά κέντρα, κ.α.) ενώ η αντιπροσωπεία ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις βασικές αιτίες για την τραγική κατάσταση στην περιοχή μας όσο αφορά τα κρούσματα:
1. Την ουσιαστική ανεπάρκεια των «πρωτοκόλλων υγείας» της κυβέρνησης που για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων, κάνουν εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων
2. Στο γεγονός πως δεν υπάρχει κανενός είδους πλαίσιο για να εξασφαλιστεί η τήρηση έστω και αυτών των υποτυπωδών πρωτοκόλλων (ενδεικτικά στις επιθεωρήσεις εργασίας της πόλης, πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη νοσήσει, χωρίς να υπάρχει ούτε ενίσχυση, αλλά ούτε καν αντικατάστασή τους)
3. Στο ότι τα κλιμάκια που έχουν δυνατότητα να ελέγξουν τα μέτρα στους χώρους δουλειάς είναι πραγματικά αδύνατον να φτάσουν έστω και στο 10% των επιχειρήσεων, αφού είναι υποστελεχωμένα αλλά και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων
4. Την ουσιαστική άρνηση ακόμα και τώρα να ανοίξουν τα νοσοκομεία της πόλης(Λοιμωδών, Παναγία), να γίνει ουσιαστική επίταξη του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών, και όχι επινοικίαση με μποναμάδες για τους εμπόρους της Υγείας.

Με βάση και τη συζήτηση που έγινε, επιβεβαιώνεται πως δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε κάν συντονισμός των αρμόδιων αρχών (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ, Περιφέρεια) για να εξασφαλιστεί έστω και την ύστατη στιγμή πως οι χώροι δουλειάς θα σταματήσουν να είναι πυρήνες διασποράς του ιού.
Με αφορμή και τις σημερινές μας παρεμβάσεις σημαίνουμε SILVER ALERT και καλούμε την κυβέρνηση να συνδράμει ώστε να βρούμε τον ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, αφού μετά από ψάξιμο εβδομάδων, σήμερα μάθαμε πως στην περιφέρεια με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, ο ΕΟΔΥ έχει μόνο ένα τηλεφωνικό κέντρο και δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος!
Από την άλλη μεριά αυτό που συνεχίζει να ανθεί και να λειτουργεί με αξιοθαύμαστη συνέπεια είναι το κομμάτι της αστυνομοκρατίας και καταστολής. Τόσο έξω από την Περιφέρεια, όσο και στα γραφεία της Επιθεώρησης, περίμεναν την αντιπροσωπεία των σωματείων δυνάμεις της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας πως η συνεχής παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας σε όποια μορφή παρέμβασης και αν κάνει το εργατικό, συνολικά το λαϊκό κίνημα, δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, αλλά αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, στα αιτήματα του λαού να απαντάει με ΜΑΤ και γκλοπ.
Τα σωματεία μας δηλώνουν πως θα κλιμακώσουν τη δράση τους, τις παρεμβάσεις τους σε κάθε χώρο δουλειάς, θα παλέψουν για να επιβάλλουν στην πράξη μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζόμενων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖ. ΤΗΛ/ΝΩΝΙΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ