Κάλεσμα προς τα σωματεία για συνέχιση του αγώνα

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για την υγεία μας, τις σύγχρονες ανάγκες και το δικαίωμά μας να τα διεκδικούμε και να τα υπερασπιζόμαστε

Η προσπάθεια που έκαναν τα σωματεία μας να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού  και αξιοπρεπές εισόδημα για όλους πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί.

Γιατί 9 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, τη στιγμή που συνάδελφοι μας χαροπαλεύουν στις λιγοστές ΜΕΘ των νοσοκομείων της πόλης και οικογένειες ξεκληρίζονται, εργοδοσία και κυβέρνηση επιμένουν να μην ικανοποιούν κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων της πόλης όπως αυτά εκφράστηκαν στις κινητοποιήσεις, στα πλαίσια αιτημάτων που πρόβαλαν τα σωματεία μας το προηγούμενο διάστημα, στις καταγγελίες που έχουμε κάνει για χώρους δουλειάς και μέσα μαζικής μεταφοράς υγειονομικές βόμβες, στις καταγγελίες για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιμένουν ότι πρέπει να δεχτούμε να δουλεύουμε με κίνδυνο της ζωής μας, αν αυτό υποδεικνύει το αποτέλεσμα της εξίσωσης με άγνωστο την υγεία μας και με δεδομένα τα κέρδη τους και “τις αντοχές της οικονομίας”, εξίσωση που κάθε άλλο λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή περιφρονούν την αγωνία μας, την υπομονή και πειθαρχία που έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα στις υποδείξεις των ειδικών της υγείας και προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μονόδρομο την πειθαρχία στις υποδείξεις των ειδικών της εκμετάλλευσης της επιτροπής Πισσαρίδη που όπως λένε βασίζονται σε “επιστημονικά δεδομένα” αναφερόμενοι στη γνωστή έκθεση.

Ο “οδικός χάρτης” που έχουν φτιάξει για να θωρακιστεί και να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μπροστά στη νέα βαθιά κρίση έχει αποκλειστικά στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, υποδεικνύοντας την ανατροπή κεκτημένων αιώνων όπως το 8ωρο, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, την απελευθέρωση των απολύσεων κ.α. Παράλληλα προσπαθούν με νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης να βάλουν νέα εμπόδια στη δυνατότητα μας να αποκρούουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής, με την ουσιαστική απαγόρευση της απεργίας.

Στον προϋπολογισμό του 2021 αποτυπώνεται η στόχευση τους και η βαρβαρότητα της πολιτικής που θέλουν να υλοποιήσουν αφού μέσα σε συνθήκες πανδημίας μειώνουν κατά μισό δις ευρώ το ανώτατο όριο δαπανών για την υγεία ενώ αντίστοιχα μειώνουν τα κονδύλια του ΟΑΕΔ κατά 38% και την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να μπουκώσουν με χρήμα τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Είναι ώρα να πυκνώσει η δράση των σωματείων μας. Ο αγώνας δε σταματάει, δεν αναβάλλεται. Αυτό που πρέπει να αναβληθεί είναι η πολιτική τους. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συνδικαλιστές που συμπορευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα αλλά και όσους προβληματίζονται μπροστά στην εντεινόμενη επίθεση στα δικαιώματα μας, να προχωρήσουμε σε μέρες ενημέρωσης και δράσης των σωματείων μας με κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, διεκδικώντας

Για την υγεία:

  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Για το εισόδημα:

  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση και την αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έκτακτο Επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το Δώρο Χριστουγέννων και η 13η και 14η σύνταξη να δοθούν στο ακέραιο και στην ώρα τους.

Για την καταστολή και το επερχόμενο νομοσχέδιο:

  • Όχι στην καταστολή, στις απαγορεύσεις και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Όχι στο νέο νόμο έκτρωμα.

 

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεν. Μακεδονίας

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης