Εν μέσω κορονοϊού

Δεν είναι λίγες οι φορές που η υγεία μπήκε στο κάδρο των συζητήσεων.

Εκείνο που χαρακτηρίζει αυτή τη φάση των συζητήσεων -αναφορών είναι η ένταση και η οξύτητα της εμφάνισης των προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο της υγείας και που μόνο παροδικό χαρακτήρα δεν έχουν. Καταστάσεις γνωστές στους κυβερνώντες παλιούς και νέους αλλά και στον υγειονομικό κόσμο. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι τα προβλήματα γίνονται εύκολα πλέον ορατά στο γενικό πληθυσμό.

Έτσι κάποιες μέχρι τώρα πιθανόν “άδηλες” καταστάσεις γίνονται πλέον παραδοχές παρόλη την προσπάθεια της ΝΔ αλλά και της δήθεν αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ(του τύπου “θα λογαριαστούμε μετά”)  να παραμείνουν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

 Έχουμε και λέμε:

H υγεία ως εμπόρευμα κοστολογείται συνεχώς, γιαυτό και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογία-εργαστήρια, υποδομές, υλικά, κλείσιμο νοσοκομείων. Η φετινή έκτακτη χρηματοδότηση λόγω κρίσης αγγίζει τα 75,5 εκατ. όταν τα δύο τελευταία χρόνια η μείωση ήταν 100 και πλέον εκατ. Η υποστελέχωση δεσπόζει ως κυρίαρχο και έτσι πραγματικά είναι· στα του οίκου μας για παράδειγμα περίπου 200 κενά στη ΝΥ και 70 σε ιατρικό προσωπικό που, βέβαια, μέρος αυτών καλύπτονται με επικουρικό προσωπικό και επιστημονικούς συνεργάτες.

Η τεχνολογία το 2020 στα ύψη αλλά φρεναρισμένη λόγω κόστους, όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού· πανελλαδικά 3,4, άντε και κάνα περισσότερο, δημόσια εργαστήρια αναφοράς κορονοϊού για την κάλυψη των αναγκών. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν ιχνηλατείται με δειγματοληψία η κοινότητα, αλλά και η δυσχέρεια που παρατηρείται και εκφράζεται στους χρόνους αναμονής των αποτελεσμάτων, κατάσταση  που επιβαρύνει τις νοσοκομειακές δομές.

Η έλλειψη σχεδιασμού και οι ανεπαρκείς υποδομές  στα τριτοβάθμια νοσοκομεία αποτελούν τροχοπέδη  στην ανταπόκρισή τους σε επιδημιολογικές καταστάσεις που πάντα έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και του μαζικού. Έτσι κατασκευάζονται εκ του προχείρου νέοι χώροι, τοποθετούνται ατάκτως container και ο καθημερινός αυτοσχεδιασμός αποκτά χαρακτήρα στοιχήματος.

Υλικά σε ανεπάρκεια και λογικές του τύπου στην “αναβροχιά καλό και το χαλάζι” επικρατούν ακόμη και στον επίσημο φορέα ΕΟΔΥ. Για παράδειγμα οι τελευταίες οδηγίες προς τους υγειονομικούς είχε το χαρακτήρα εκπτωτικού καταλόγου.

Πρωτοβάθμια φροντίδα σε κατάσταση ανυπαρξίας. Αγροτικοί γιατροί παίρνουν “φύλλα πορείας” προς τα νοσοκομεία. Απαράδεκτη απόφαση της 3ης ΥΠΕ να κλείσει τα περιφερειακά ιατρεία στη Δ. Μακεδονία.  Κέντρα Υγείας στην υποστελέχωσή τους λειτουργούν στη λογική “φύγε κακό από τα μάτια μου”.

Η ιδιωτική υγεία καραδοκεί, οργανώνεται και αρπάζει 30 εκατομμύρια για να “συνεπικουρήσει”  στην κρίση.                   “Όλοι μαζί μπορούμε!!!!” κατά το όλοι μαζί τα φάγαμε!!!!”

Εργασιακές ανατροπές ακόμη και στο χώρο της υγείας· στην “αντάρα χαίρεται ο λύκος”. Τηλεργασία, ευελιξία με 5ωρα και όλα επιχειρηματολογημένα στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού. Τυράκι στη φάκα για τους ελάχιστους εργαζόμενους τέτοια μέτρα, που, όμως, αφήνουν  παρακαταθήκη σε διοικήσεις και κυβερνήσεις να τα αξιοποιήσουν και σε καιρό ειρήνης· (χειρουργεία, απογευματινή λειτουργία)

Καραντίνα του λαού στην υγεία. Γενικότερη δυσκολία χρόνιων πασχόντων να εξυπηρετηθούν. Η μειωμένη παρακολούθηση οδηγεί μαθηματικά σε επιδείνωση της κατάστασής τους.

Η ατομική ευθύνη, ως κυρίαρχο επιχείρημα της κυβέρνησης, οδηγεί στην αυτοδιάγνωση –αυτοθεραπεία- αυτοδιάθεση. Πόσο εύκολα το “μένουμε σπίτι” μετατρέπεται σε “πεθαίνουμε σπίτι”;

Πώς λοιπόν μέσα σε ένα τέτοιο κάδρο προβλημάτων που όνομα αλλά και αιτίες πρόδηλες  (εμπορευματοποιμένη υγεία) έχουν, καθώς επίσης και φορείς, κυβερνήσεις παλιές και νέες που τις εφαρμόζουν, οι εργαζόμενοι “ήρωες” και ταυτόχρονα χειροκροτημένοι θα αναμετρηθούν χωρίς πολεμοφόδια; Δεν θα αναπτύξουν αυτοί οι “ήρωες” φοβίες και στρεβλωμένες απόψεις; Αποτέλεσμα λοιπόν τέτοιων συνθηκών είναι και η αναζήτηση ατομικών λύσεων και στους χώρους μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η αναζήτηση ΜΑΠ καθώς και η αγορά τους, είναι καθημερινό φαινόμενο, για κάτι που διοικούντες και κυβερνώντες ευθύνονται.

Είναι ώρα να μη μείνουμε με κλειστά τα στόματα παρά την παροδική κάλυψή τους.

Διεκδικούμε.

Άμεσες, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και όχι μπούκωμα με ζεστό χρήμα.

Άνοιγμα των νοσοκομείων Παναγία και Λοιμωδών.

Πρόληψη και δειγματοληψίες στην κοινότητα.

                                                          ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ

                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ