Καμία έκπτωση στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καμία έκπτωση στα δημοκρατικά δικαιώματα!

Με δύο εβδομάδες καθυστέρηση, και μετά από την κινητοποίηση του σωματείου μας που γνωστοποίησε τις επικίνδυνες εξελίξεις στον ΕΟΔΥ, στην επιθεώρηση εργασίας και σε όλους τους συναδέλφους στον χώρο, και την επακόλουθη καταδίκη της στάσης της εταιρείας από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, η διοίκηση της ΒΕΤΑ CAE υποχώρησε τελικά επιτρέποντας στους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επιστρέψουν στο σπίτι τους υπό το καθεστώς της τηλεργασίας.


Η εξέλιξη αυτή δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, την αξία της έγκαιρης ενημέρωσης, της συλλογικής συζήτησης και άμεσης διεκδίκησης, την αξία της ύπαρξης ισχυρών εργατικών σωματείων, συνολικά δηλαδή την αξία των συνδικαλιστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσα στους χώρους δουλειάς, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση και το επίπεδο συμφωνίας του καθενός. Ας μην ξεχνάμε, πως κάθε σοβαρή κατάκτηση των εργαζομένων, όπως το 8ωρο, οι άδειες μητρότητας, η σύνταξη και η κοινωνική ασφάλιση, είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, δηλαδή των σωματείων, και όχι «δώρο» κάποιας κυβέρνησης ή ενός «καλού» εργοδότη.


Δυστυχώς, μαζί με την επίθεση που δέχτηκε το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια στον χώρο δουλειάς, η εταιρεία επιτέθηκε και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, μοιράζοντας έγγραφες επιπλήξεις σε όσους βγήκαν μπροστά, αλλά και με μια ανακοίνωση φανερά προσχηματική, που κάνει λόγο για «παρεμπόδιση της απασχόλησης των εργαζομένων», κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.


Γίνεται εύκολα αντιληπτό σε όλους, πως δεν είναι «τυπικό» το θέμα που τους ενόχλησε αλλά αυτή ακριβώς η νόμιμη συνδικαλιστική δράση του σωματείου, τα δίκαια αιτήματά του, επειδή αποκάλυψε σε όλους τους εργαζόμενους ένα μεγάλο ζήτημα αυθαιρεσίας που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των συναδέλφων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να βγάλουν συμπεράσματα. Να καταδικάσουν και αυτή την στάση της εταιρείας, με κάθε πρόσφορο τρόπο, πρώτα και κύρια στην συνείδησή τους, αλλά και με την στάση τους μέσα στην εταιρεία. Να αναλογιστούν: θα είχε μαθευτεί το οξυμένο πρόβλημα των συναδέλφων, αν δεν υπήρχε η καίρια ενημέρωση από το σωματείο; Αν δεν υπήρχε η δυνατότητα να συναντηθείς και να συζητήσεις για τα εργασιακά σου προβλήματα, με τους συναδέλφους σου, στον χώρο εργασίας σου;


Γνωρίζουμε πως, με πρώτο διδάξαντα την κυβέρνηση, αυτήν και τις προηγούμενες, κάθε επίθεση σε εργατικά δικαιώματα, συνοδεύεται και με επίθεση στα συνδικαλιστικά, σε μια προσπάθεια να «κοπεί» η όποια δυνατότητα αντίδρασης των εργαζομένων. Θυμίζουμε μόνο την περιστολή του απεργιακού δικαιώματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του δικαιώματος στο «συνέρχεσθαι» από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τον «νέο» νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που ψηφίστηκε μάλιστα εν μέσω πανδημίας.


Συνάδελφοι: να μην δεχτούμε αυτή την συνολική επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματά μας. Ο καλύτερος τρόπος να τα περιφρουρήσουμε, είναι να τα εξασκήσουμε. Ερχόμαστε σε επαφή με το σωματείο μας, συζητάμε, οργανωνόμαστε, διεκδικούμε.


Καλούμε τους εργαζόμενους να εμποδίσουν στην πράξη τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στο χώρο δουλειάς. Να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και  Πληροφορικής, το ΣΕΤΗΠ και να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.


Η τρομοκρατία δε θα περάσει!


ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ, ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ Σ.Ε.ΤΗ.Π.