ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Το σωματείο μας, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθεί σταθερά να αποκαλύψει σε όλο τον κόσμο, πως τα εργατικά δικαιώματα, όπως είναι η υγεία και η ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, σταματάνε εκεί που ο εργοδότης αποφασίζει πως «κοστίζουν». Η στάση της κυβέρνησης είναι το «πράσινο φως» για αυτό, μιας και πρώτη αυτή έριξε την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, για να αποκρύψει την δική της ευθύνη και ανεπάρκεια. Το καλύτερο παράδειγμα: ο χρόνος που κερδήθηκε την περίοδο της καραντίνας δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας και το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Τα σχολεία, δεν λειτουργούν με λιγότερους μαθητές ανα τάξη, γιατί και αυτό «κοστίζει».  Το μόνο που δεν «κοστίζει», απ’ότι φαίνεται από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, είναι οι επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο…

Συχνά ακούμε πως φαινόμενα καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, και κυρίως δικαιωμάτων στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, δεν γίνονται από «πετυχημένους» ή «καλούς» εργοδότες, ή δεν γίνονται στον κλάδο μας, αλλά μόνο σε άλλους κλάδους όπου τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν περισσότερο. Η πραγματικότητα όμως δίνει την καλύτερη απάντηση σε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο που έχει τον παραπάνω προβληματισμό:

Από την Δευτέρα 7/9, η εργοδοσία της εταιρείας Beta CAE Systems έχει αναγκάσει τους εργαζομένους της που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (μεταξύ άλλων ανοσοκατεσταλμένους και εγκύους!), να γυρίσουν και να εργαστούν με την φυσική τους παρουσία στις εγκαταστάσεις της, και όχι πλέον από το σπίτι τους, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για τα άτομα αυτά (ΦΕΚ 161/Α/22-8-2020). Στις ίδιες αυτές εγκαταστάσεις δουλεύουν 300 άτομα, και υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα προ μερικών ημερών!

Στο αίτημα αυτών τον ανθρώπων να γυρίσουν στο σπίτι τους και να δουλεύουν από εκεί, η εταιρεία απάντησε «κρατάμε το αίτημά σου και θα σε ενημερώσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη», ενώ σε ερώτηση μέλους του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, επικαλέστηκαν «τεχνικές δυσκολίες» στην τηλε-εργασία, και παρέπεμψαν την λύση του προβλήματος στο μέλλον.

Συνάδελφοι:

Κανένας από εμάς δεν πρέπει να δεχτεί να μπαίνει η ζωή των συναδέλφων σε κίνδυνο που μπορεί να αποφευχθεί, για κανέναν «τεχνικό» λόγο. Το δικαίωμα όλων μας να εργαζόμαστε με ασφάλεια είναι ιερό. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτό.

Τα καλέσματα της εργοδοσίας σε όλους τους χώρους για «ατομική ευθύνη», και την «α λα κάρτ» χρήση των νόμων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τους τα επιστρέφουμε. Η λογική της «μιας οικογένειας» πάει περίπατο για πολλοστή φορά. Μόνος τους στόχος είναι να θολώσουν τα νερά, τόσο ώστε να μην φαίνεται η ταξικότητα του προβλήματος.

Ζητάμε:

·        Στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και σε αυτούς που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες, να δοθεί άμεσα η δυνατότητα τηλεεργασίας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό για οποιοδήποτε λόγο, να συνεχιστεί το καθεστώς της αμειβόμενης αργίας, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Είναι ζήτημα ζωής. Ούτε μέρα παραπάνω στην εταιρεία.

·        Να γίνουν επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στην εταιρεία, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των εργαζόμενων, όσο γίνεται περισσότερο.

Δεδομένης της στάσης της εταιρείας, το σωματείο μας έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση του ΕΟΔΥ και της επιθεώρησης εργασίας, για να πάρουν θέση στο ζήτημα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα από αυτή την εξέλιξη. Να έρθουν σε επαφή και να ενισχύσουν το σωματείο μας, το ΣΕΤΗΠ. Οργανωνόμαστε, συζητάμε, αποφασίζουμε, διεκδικούμε.