ΣΜΤΜ: ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ “ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ”

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι.

Σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού μετατρέπονται όλο και περισσότεροι χώροι δουλειάς στο κλάδο μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας. Το παράδειγμα της εταιρείας «Γεωανάλυση», με τα 7 κρούσματα τις τελευταίες μέρες, το επιβεβαιώνει. Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο.

Διανύουμε μία περίοδο που η αγωνία κάθε εργαζόμενου βρίσκεται στο βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλος ο κόσμος, στην πανδημία. Η πολιτική της κυβέρνησης συνειδητά αφήνει απροστάτευτο τον λαό. Η έξαρση της ασθένειας είναι καθαρά αποτέλεσμα της προσαρμογής των πρωτοκόλλων υγείας στα πρωτόκολλα κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η Υγεία πνίγεται μπροστά στην ανάγκη να λειτουργεί η οικονομία, ενώ οι μεγάλες κουβέντες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας για ιεράρχηση της ανθρώπινης ζωής, όπως και τα χειροκροτήματα στους «ήρωες» εργαζόμενους, έχουν πάει περίπατο.

Η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, κάνουν πώς δεν βλέπουν τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους εργασίας, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στα νοσοκομεία και τα σχολεία. Η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας πατάει ακριβώς πάνω σε αυτό το έδαφος: Των τεράστιων ελλείψεων στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, στα διάτρητα «πρωτόκολλα» για τη διαχείριση των κρουσμάτων που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της εργοδοσίας, στην ουσιαστική ανυπαρξία ελέγχων από τους κρατικούς μηχανισμούς, στην ενημέρωση που δίνεται με το σταγονόμετρο ακόμα και όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα.

Και παρ’ όλες τις προκλητικές και συνειδητές επιλογές της, η κυβέρνηση έχει το θράσος να μας «κουνάει και το δάχτυλο» και να μας βαφτίζει υπαίτιους της έξαρσης των κρουσμάτων, με το γνωστό αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». Τους το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο. Η αναγκαία ατομική ευθύνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την βασική κρατική ευθύνη.

Και επειδή «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», η κυβέρνηση αξιοποιεί με σχεδιασμό αυτές τις συνθήκες, για να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων που είχε στο πρόγραμμά της. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που φέρνει είναι αποκρουστικό: 10ωρη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση μισθών, καμία προστασία της πρώτης κατοικίας και ταυτόχρονα απαγόρευση απεργίας, φακέλωμα συνδικαλιστών.

Τώρα χρειάζεται να απαντήσουμε σε όλα αυτά μαζικά, μαχητικά, απεργιακά και με όλες τις μορφές που θα επιλέξουμε, μέσα από τη συλλογική μας οργάνωση, μέσα από το Σωματείο μας.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι μόνο εμείς, οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να βάλουμε δίχτυ προστασίας για την υγεία και τα δικαιώματά μας. Να μην αφήσουμε στην τύχη τις ζωές μας. Η ανησυχία και η αγανάκτηση, να γίνει δύναμη διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων. Σε κάθε χώρο δουλειάς να υψωθεί ένα μαζικό τείχος το οποίο θα αχρηστεύει κάθε φορά τις επιλογές της εργοδοσίας να παίζει τις ζωές μας στα ζάρια για χάριν της κερδοφορίας. Να γίνει κατανοητό πως η υγεία μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση και ρίσκο. Να μην μπουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας!

Το Σωματείο μέσα από τις παρεμβάσεις του, από την αρχή της πανδημίας, συνέβαλλε αποφασιστικά ώστε να παρθούν μέτρα υγιεινής σε χώρους δουλειάς. Όπως και πριν μερικές μέρες, όπου σε εταιρεία του κλάδου, μετά από επιβεβαίωση θετικού κρούσματος, η απαίτηση της διοίκησης ήταν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά πριν βγουν τα αποτελέσματα από τα τεστ τους. Κάτω όμως από την παρέμβαση μελών του Σωματείου, η διοίκηση αναδιπλώθηκε και υποχρεώθηκε να υλοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ.

Διεκδικούμε, χωρίς καμία καθυστέρηση:

  • Αυστηρή τήρηση πραγματικών υγειονομικών πρωτοκόλλων με συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς που θα τα επιβάλουν.
  • Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
  • Άδειες με αποδοχές στους ευπαθείς εργαζόμενους και στα θετικά κρούσματα.
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια (νοσοκομεία Λοιμωδών και Παναγία).
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.

ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Η φωνή σου ακούγεται πιο δυνατά, πιο καθαρά, όταν γίνεται φωνή των πολλών. Διεκδίκησε οργανωμένα αυτά που δικαιούσαι!