ΣΜΤΜ: ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ καταδικάζει τις νέες αλλαγές που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδια ώρα που οι σχολές είναι εδώ και ένα χρόνο κλειστές, η κυβέρνηση αντί να δώσει λεφτά για να εξασφαλίσει την ασφαλή και σύγχρονη λειτουργία τους για εκπαιδευτικούς και φοιτητές, αντί να προσλάβει καθηγητές ξοδεύει αδρά 30 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.  

Η κυβέρνηση της ΝΔ, των κλειστών σχολών εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, των σχολείων με τις τάξεις των 28 παιδιών, αντί να λάβει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα τόσο των πανεπιστημίων όσο και των σχολείων, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη στόχευση της για την παιδεία. Πανεπιστήμια εταιρείες για λίγους και εκλεκτούς, που τα παιδιά μας δε θα μπορούν να τα δουν ούτε με το κιάλι, γιατί είχαν την “ατυχία” να είναι παιδιά εργατών και όχι βιομηχάνων

Λες και αυτό που έλειπε από τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν ήταν η υποχρηματοδότηση, δεν είναι τα αποθεματικά που κούρεψαν με τους μνημονιακούς νόμους, αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν ήταν τα ελάχιστα εργαστήρια, δεν ήταν ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν καταφέρει οι πρωτοετείς φοιτητές να πάρουν βιβλία… Οι «άριστοι» της κυβέρνησης έχουν βρει τη λύση για τα πάντα. Περισσότερη αστυνόμευση! Καταστολή σε όποιον αντιδρά! Θέλουν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ σε ιδρύματα-εταιρίες, ένα πανεπιστήμιο για λίγους, με πνίξιμο κάθε αγωνιστικής φωνής αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Και βέβαια το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έχει και μια σειρά διατάξεις και για τα παιδιά μας που πηγαίνουν στη Γ λυκείου και δίνουν φέτος εισαγωγικές εξετάσεις. Βάζει εμπόδια στην εισαγωγή των παιδιών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα Πανεπιστήμια, περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης ώστε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα παράγει τους αυριανούς εργαζόμενους που έχει ανάγκη η κερδοφορία των αφεντικών.

Ουσιαστικά τι κάνει η κυβέρνηση: βάζοντας περισσότερα εμπόδια για να μπει ένας νέος στο πανεπιστήμιο από την μια σπρώχνει χιλιάδες παιδιά στο να γίνουν το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που έχουν ανάγκη οι εργοδότες και αντίστοιχα τους επιστήμονες που θα αφιερώσουν τις γνώσεις τους στο πώς θα βγάλουν περισσότερο χρήμα. Σε αυτό το πλαίσιο, με τις αλλαγές στο χρόνο φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών που σχεδιάζει, καταδικάζει πολλούς φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν, για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους, να μην μπορούν να πάρουν τελικά το πτυχίο τους.

Καθόλου τυχαία την ίδια περίοδο που θέλουν να φιμώσουν τους φοιτητές, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα σωματεία παρεμβαίνοντας ανοιχτά στην λειτουργία τους, απαγορεύουν διαδηλώσεις, την κήρυξη απεργίας και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Όλα αυτά τα κάνουν γιατί ξέρουν ότι η απάνθρωπη πολιτική τους είτε μιλάμε για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας είτε για την καθιέρωση της 10ωρης δουλειάς, της τζάμπα υπερωρίας και γενικότερα το ξήλωμα ό,τι δικαιώματος μας έχει απομείνει αργά η γρήγορα θα φέρουν αντιδράσεις και ξεσπάσματα που θέλουν να προλάβουν.

Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Στεκόμαστε δίπλα στο φοιτητικό κίνημα, τους μαθητές, και από κοινού θα αγωνιστούμε να μην περάσει η τρομοκρατία και οι φραγμοί που επιδιώκουν να βάλουν στη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

Οργανώνουμε την πάλη μέσα από το σωματείο μας για να μην περάσει ο σύγχρονος μεσαίωνας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και των παιδιών μας σε υγεία και παιδεία.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τις ενώσεις γονέων, εργατικά σωματεία, την Πέμπτη 17:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου