ΣΜΤΜ: ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνάδελφοι/ισσες στην εταιρεία “ΑΚΤΩΡ”,

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας καλεί: ΟΛΟΥΣ τους μηχανικούς του έργου, την Τετάρτη 22/07, σε στάση κατά τις 3 πρώτες ώρες της εργασίας, με συγκέντρωση στις 08:30 πμ, στα γραφεία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου & Μιχαήλ Καλού)

Την Παρασκευή 10 Ιούλη, η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε, μέσω νυχτερινού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους εργαζόμενους των θυγατρικών της (ΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ και ΑΚΤΩΡ FM), τη νέα γενικευμένη αντεργατική επίθεση.

Οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες που παραμένουν, μετά τις εκαντοντάδες απολύσεις της τελευταίας διετίας της «αναδιάρθρωσης», τώρα καλούνται να «συναινέσουν» στο τελεσίγραφο και να αποδεχτούν: μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και «Sabbatical» (για τους άνω των 55). Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και όσοι δουλεύουν στα έργα με 1000€ μεικτά (715€ καθαρά), προβλέπεται να έχουν μείωση 4% επί του μεικτού μισθού (6% στον καθαρό μισθό).

Ζητούν από τους εργαζόμενους να επιλέξουν τον τρόπο «εκτέλεσής» τους. Δεν είναι μόνο οι περισσότερες από 700 απολύσεις της διετίας. Μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων έχει ήδη υποστεί σημαντική μείωση μισθού στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης. Σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι η αποδοχή των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και απωλειών δικαιωμάτων δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε βέβαια την «επαναφορά του 50% των απωλειών» που σήμερα δήθεν υπόσχεται ο Ελλάκτωρ μέχρι τα τέλη του 2022.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Ο πραγματικός στόχος της επίθεσης είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και τις τράπεζες που τον δανείζουν. Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχοντας όλα τα αντεργατικά όπλα της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ χθες, στοχεύει μακριά: θέλει να διαμορφώσει εκείνους τους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα και χωρίς κόστος, ώστε να είναι εγγυημένη η νέα απογείωση των κερδών της. Τα κέρδη δεν «πέφτουν απ’ τον ουρανό», αλλά προκύπτουν απ’ την εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της «ΑΚΤΩΡ» να μην αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών, ούτε τις επερχόμενες απολύσεις και «εθελούσιες αποχωρήσεις». Άλλωστε, οι «συμμετοχές» στις άλλες εταιρείες του Ομίλου, οι δημόσιες παχυλές συμβάσεις και το σημερινό ανεκτέλεστο του Ομίλου «φτάνει και περισσεύει» για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθοί. Η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει με τις δικές μας υποχωρήσεις. Αντίθετα θα ζητηθούν σύντομα νέες θυσίες. Δεν τσιμπάμε με την ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού την οποία επιδιώκει ενωμένη η εργοδοσία του κλάδου και η οποία στόχο έχει την καθήλωση των εργατικών δικαιωμάτων στην επόμενη φάση. Το σχέδιο της εργοδοσίας πρέπει να μας βρει αποφασιστικά ενωμένους απέναντι τους.

  • Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει πίσω αμέσως το κατάπτυστο αντεργατικό τελεσίγραφο.
  • Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας για τη διάσωση των κερδών του Ομίλου.
  • Διεκδικούμε αναπλήρωση των απωλειών και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην έδρα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Αθήνα, για την κοινοποίηση των αιτημάτων.