Η πανδημία έδειξε ολοκάθαρα τα όρια του συστήματος υγείας της χώρας μας, με εξετάσεις, επεμβάσεις και θεραπείες να ακυρώνονται κατά τη διάρκεια του lock-down. “Πρότυπα” συστήματα υγείας προηγμένων καπιταλιστικών χωρών όπως της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, Ιταλίας κλπ. κατέρρευσαν. Το δε πλήρες εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, της Μέκκας του καπιταλισμού, μετράει ήδη πάνω από 130.000 νεκρούς.
Ένα τέτοιο σύστημα υγείας, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία και ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), είναι στην προμετωπίδα της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων -νυν και πρώην- παρά τις διαφορές στη φρασεολογία τους. Το πρόγραμμα της Ε.Ε. “Υγεία 2014-2020” εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια τόσο από “αριστερές-προοδευτικές”(βλ. ΣΥΡΙΖΑ), όσο και από “δεξιές και νεοφιλελεύθερες”(βλ. ΝΔ) κυβερνήσεις.
Με αφορμή την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ -αφού σ’ αυτήν έλαχε ο κλήρος- έρχεται να επιταχύνει τη διαδικασία της παραπέρα εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας. Οι “μεταρρυθμίσεις” είναι πιο εμφανείς και άμεσες στη “ναυαρχίδα του ΕΣΥ”, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για το “τι μέλλει γενέσθαι” και τις συνέπειες σε εργαζόμενους και ασθενείς:
1) Παρά την επιστροφή του προσωπικού από άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, η υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες είναι ακόμα πιο εμφανής.
2) Στη λογική του κόστους-οφέλους, ενώ απ’ τη μια αυξάνονται δραστηριότητες(π.χ. χειρουργεία), απ’ την άλλη στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού, παίρνονται αποφάσεις για μείωσή τους(π.χ. χημειοθεραπείες). Εδώ η θεραπεία και η εξυπηρέτηση των ασθενών πάνε περίπατο.
3) Με το ίδιο επιχείρημα, αποφασίζεται η κατάργηση των ραντεβού των εξωτερικών ασθενών για αιμοληψίες(αν και κάτω από τις παρεμβάσεις του σωματείου ξεκίνησε η επαναλειτουργία τους), την ίδια στιγμή που ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια(3 στην Πολίχνη).
4) Στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών -απόρροια των συγκεχυμένων οδηγιών του υπουργείου- τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…
5) Για τους επικουρικούς διαχέεται και η πιθανότητα της απόλυσης(όσων λήγουν οι συμβάσεις), λόγω της εξάντλησης των αποθεματικών του νοσοκομείου, αλλά και της στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, έντεχνα καλλιεργείται κλίμα διάσπασης των εργαζόμενων -ποιόν εξυπηρετεί άραγε; – σε μόνιμους, επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες, κλπ.
6) Στη διαπραγμάτευση με το σωματείο για τη ΣΣΕ, η Διοίκηση αρνήθηκε να συζητήσει κάθε οικονομική διεκδίκηση.
7) Παρά τις παρεμβάσεις του σωματείου, η Διοίκηση αρνείται να καταδικάσει την καύση RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Στα πλαίσια της “επιχειρηματικής αλληλεγγύης” την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, επιτρέπει σ’ αυτόν που εκπέμπει καρκίνο, να μοιράσει λουλούδια στο προσωπικό του νοσοκομείου!!!
Εν κατακλείδι, η περίοδος του καρότου πέρασε. Σειρά έχει τώρα το μαστίγιο.