Εκλογές Του Επιχειρησιακού Σωματείου Της Wind

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Συνάδελφοι,

Φέτος οι εργαζόμενοι στην Wind καλούμαστε να συμμετέχουμε στις εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου μας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής επίθεση σε όλα τα δικαιώματα μας, σε όλο το φάσμα της ζωής μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενη από και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αλλά και τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΕΚΑ, παίρνει αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Βρίσκονται σε κοινή και προαποφασισμένη γραμμή με ΕΕ-ΔΝΤ-Τρόικα ώστε να αυξάνονται διαρκώς τα κέρδη των πολυεθνικών απέναντι στα δικά μας συμφέροντα. Στις υπάρχουσες συνθήκες προχωρούν ακόμα περισσότερο καλώντας όλους εμάς να βάλουμε πλάτη, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το καλό του εργοδότη είναι και δικό μας καλό. Τα μέτρα όμως που παίρνονται στο όνομα της καταπολέμησης της κρίσης, θα παραμείνουν και στο στάδιο της ανάκαμψης εξασφαλίζοντας ακόμα πιο μεγάλη κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου αποθρασυμένες από την γενικότερη πολιτική κατάσταση επιτίθενται. ΟΤΕ (προσπάθειες επιβολής επιχειρησιακής σύμβασης-καρμανιόλα, απολύσεις) ΙΝΤΡΑΚΟΜ (μείωση μισθών 7% και 100 απολύσεις για αρχή), απολύσεις στην Vodafone, στην Forthnet και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Η διοίκηση της Wind όπως και στο πρόσφατο παρελθόν δεν πάει πίσω. Επιτίθεται στα δικαιώματά μας με αδιάλλακτο τρόπο. Προωθεί την ελαστικοποίηση του ωραρίου και την εντατικοποίηση, χειροτερεύει τις συνθήκες υγειινής και ασφάλειας της εργασίας μας.

Στα πλαίσια αυτά έχει μετατρέψει σε καθεστώς τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την μερική απασχόληση κυρίως στην εξυπηρέτηση πελατών, απολύει συναδέλφους σχεδόν καθημερινά (εμπορικό/ μάρκετινγκ), καταστρατηγεί την ΕΣΣΕ με όποιους τρόπους μπορεί: αρνείται να καταβάλει την ομοιοεπαγγελματική σύμβαση των μηχανικών, το επίδομα ξένης γλώσσας σε τμήμα της εξυπηρέτησης πελατών, επιτίθεται στις υπερωρίες, στα ρεπό μας.

Και τελευταία προσπαθεί να «εξορθολογήσει» το επίδομα ετοιμότητας που δίνεται σε τμήματα του τεχνικού. Με αφορμή το επίδομα η εργοδοσία επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα. Για να μας τρομοκρατήσει, να μας διασπάσει, να αποπροσανατολίσει τον αγώνα μας. Είναι η κατάλληλη στιγμή να αντεπιτεθούμε, να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες τα δικά μας συμφέροντα.

Μπροστά στις εκλογές ανοίγει η κουβέντα για τον απολογισμό της δράσης μας και μπαίνουν οι στόχοι πάλης και διεκδίκησης για το νέο ΔΣ. Η προσπάθεια μέσα στην WIND περνά από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο σωματείο. Έτσι ώστε να προετοιμαστούμε, να οργανώσουμε αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου την αντίστασή μας. ΓΙΑΤΙΣτην επίθεση αυτή δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε δύναμη. Είναι καιρός να σπάσουμε τον φόβο που καλλιεργούν οι αντίπαλοι μας να μετατρέψουμε την δυσαρέσκεια μας σε οργανωμένη πάλη κατά των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε με όπλο την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε θα απαντήσουμε αποτελεσματικά μόνο με την οργάνωση σε επίπεδο κλάδου με την ενιαία πάλη. Όπλο μας το κλαδικό συνδικάτο το ΣΕΤΗΠ με τους ενωτικούς αγώνες που έδωσε και δίνει στον κλάδο.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα, τις κινήσεις που έγιναν και την στάση που κράτησε η πλειοψηφία του ΔΣ. Ενδεικτικά:

  • Παρόλο που ελαστικές μορφές εργασίας και επινοικίαση έχουν γίνει καθεστώς, το καταστατικό δεν επιτρέπει την εγγραφή όλων αυτών των συναδέλφων. Καμία κίνηση δεν έγινε για την αλλαγή του αλλά και για την ουσιαστική υπεράσπιση των συναδέλφων.
  • Στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ όλη την προηγούμενη χρονιά με αποκορύφωμα την 48ώρη πανελλαδική/πανεργατική απεργία 21-22 Απρίλη που προετοίμασαν τις κινητοποιήσεις του Μαΐου, δεν έκριναν σκόπιμο να συμμετέχουμε …
  • Σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις στήριξαν στην ουσία τη γραμμής της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μια γραμμή που δεν προετοιμάζει τους εργαζόμενους για σκληρές και σε βάθος χρόνου αναμετρήσεις που υπόσχεται «εύκολες» και πρόσκαιρες νίκες, ευαγγελιζόμενοι μια ενότητα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, σπέρνει αυταπάτες και τελικά ενισχύει την απογοήτευση των εργαζόμενων για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.
  • Στην συζήτηση για την ΕΣΣΕ και την προηγούμενη χρονιά το ΔΣ δεν πρόταξε αιτήματα στόχους που να δίνουν προοπτική αλλά εγκλωβίστηκε σε ατέρμονες, χρονοβόρες και άσκοπες διαβουλεύσεις με την διοίκηση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την οργάνωση κινητοποιήσεων που τελικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Η διοίκηση σήμερα καταστρατηγεί ένα ένα τα άρθρα της ΕΣΣΕ.
  • Μιλούν για απολιτίκ συνδικάτα, καμώνονται τους ανεξάρτητους αλλά την ίδια στιγμή συντονίζονται στο κλάδο με την ΠΑΣΚΕ.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Είναι ολοφάνερο ότι μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και σε όλα τα επίπεδα από την ΓΣΕΕ μέχρι την ΟΜΕ-ΟΤΕ, τα επιχειρησιακά σωματεία ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΌ ΜΑΣ συγκρούονται καθημερινά δύο λογικές. Η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής στις διαθέσεις από την μια και η γραμμή της ενότητας των εργαζόμενων με ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αντικειμενικά διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες μας από την άλλη.

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ

Ενότητα ενάντια σε ποιον και γιατί;

Ενότητα ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας. Ενότητα ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου. Ενότητα ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ. Ενότητα ενάντια στις εξαγορασμένες – συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ-ΟΙΥΕ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών των αντεργατικών πολιτικών. Ενότητα τέλος με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ. Γιατί αυτό το πλαίσιο δεν είναι ένα απλό συνάθροισμα αιτημάτων που μπορεί κατά περιόδους να αυξομειώνεται, αλλά αποτελεί την κατεύθυνση διεκδίκησης της εργατικής τάξης είναι αντικειμενικά διαμορφωμένο με βάση τις ανάγκες της. Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη έδινε και δίνει καθημερινά αγώνες που ακόμα και μέσα σε αυτές της συνθήκες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και να εμπνεύσουν τους εργαζόμενους ώστε να συσπειρωθούν στα σωματεία.

Το κίνημα που έχουμε ανάγκη δεν μπορεί να υποτάσσεται στον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά έχει καθήκον να τον ανατρέψει. Δεν μπορεί να κλίνεται στους 4 τοίχους μιας επιχείρησης. Πρέπει να έχει πυρήνες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κτίριο, σε κάθε όροφο, σε κάθε κατάστημα, με προσανατολισμό στην ένωση της εργατικής τάξης συνολικά, ως τάξη που παράγει τον πλούτο, απέναντι στην τάξη που μας τον κλέβει. Παράλληλα  πρέπει να επιδιώκει τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους ΕΒΕ, την αγωνιζόμενη νεολαία και το προοδευτικό γυναικείο κίνημα, που επίσης πλήττονται από την σημερινή πολιτική και έχουν κοινό συμφέρον από την ανατροπή της. Σε αυτή τη κατεύθυνση και με κριτήριο την κάλυψη των βασικών αναγκών μας να διαμορφώσουμε ένα συνολικό πλαίσιο πάλης. Τέτοιο πλαίσιο διεκδίκησης είναι αυτό του ΠΑΜΕ που εξειδικευμένο στα ιδιαίτερα προβλήματα μας, μπορεί να έχει σήμερα αποτελέσματα, αλλά και να ανοίξει και τις προοπτικές για την αντεπίθεση των εργαζομένων στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Ταυτόχρονα έχουμε στόχο την δημιουργία ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Τηλεπικοινωνιών 100% λαϊκή-κρατική περιουσία υπό εργατικό Λαϊκό έλεγχο, που θα παρέχει φθηνές και ποιοτικές επικοινωνίες στο Λαό και μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους σε αυτόν, στα πλαίσια μιας Λαϊκής κεντρικά σχεδιασμένης Οικονομίας.

Η Ταξική Ενότητα θα συσπειρώνει, θα κινητοποιεί, θα δυναμώνει την ενιαία πάλη απέναντι στο σύνολο της επίθεσης που δεχόμαστε, ώστε να απαντάμε ενωμένοι απέναντι στην διοίκηση της πολυεθνικής χωρίς πλάγιες διαδρομές συνεννόησης.

Πληρώσαμε τα κέρδη τους ας μην πληρώσουμε την κρίση τους.

Ø 1η Μάρτη συντονίζουμε τα βήματά μας ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ με το σωματείο μας

Ø 2-3 Μάρτη συμμετέχουμε στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας στηρίζουμε-ψηφίζουμε Ταξική Ενότητα

Ταξική Ενότητα