Ανακύκλωση – Μέτρα προστασίας από τον Κορωνοϊό

Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην Ανακύκλωση

Μέτρα προστασίας από τον Κορωνοϊό

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται να δώσουν ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να προστατευτούν οι “επενδύσεις” και τα κέρδη από τις συνέπειες της επιδημίας.

Την ίδια ώρα μέχρι σήμερα:

  • Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό εμπόδιο στους εργοδότες που σχεδιάζουν απολύσεις, απληρωσιά και άλλα αντεργατικά μέτρα
  • Δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον ιό

Η επαναλαμβανόμενη “υπενθύμιση” για την “ατομική ευθύνη” στην απαραίτητη τήρηση των σχετικών οδηγιών υγιεινής και προστασίας, δεν μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες από την πολιτική που κάθε χρόνο εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο την υγεία και την πρόληψη, που καθιστά τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τα φάρμακα πανάκριβο εμπόρευμα».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν “κάτεργα” εν μέσω επιδημίας.

Ειδικά  μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια ανακύκλωσης

  • Να δίνονται μάσκες και γάντια μιας χρήσης καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους
  • Τα ρούχα εργασίας να μένουν στο χώρο εργασίας και να πλένονται με ευθύνη της επιχείρησης
  • Να απολυμαίνονται καθημερινά οι χώροι ανάπαυλας των εργαζόμενων