ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ. ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνάδελφε-α,

Μόλις μετά την ψήφιση του «αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου» που έδωσε γη και ύδωρ στους “επεν­δυτές” και παράλληλα τσάκισε παραπάνω εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, εργοδότες-κυβέρνηση ετοιμάζουν το επόμενο βαρύ χτύπημα. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η Κοινωνική Ασφάλιση.

Πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποκορύφωμα τον εμβληματικό «νόμο Κατρούγκαλου» και σύμφωνα με αποφάσεις της ΕΕ, θέλουν να καταργήσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίησή της, να μετατρέψουν το δικαίωμα του λαού στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε ατομικό. Θέλουν να γλιτώσουν κράτος και εργοδοσία από τις ήδη πετσοκομμένες εισφορές που δίνουν για να εξασφαλίζει ο κάθε εργαζόμενος το δικαίωμα να έχει περίθαλψη, πρόνοια, αξιοπρεπή σύνταξη. Αλλά ακόμα και αυτές οι εισφορές, είναι κομμάτι από τον δικό μας ιδρώτα, κλεμμένη δουλειά από εμάς, που τσεπώνουν οι μεγαλοεργοδότες.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης!

Με το νέο νομοσχέδιο, η ασφάλιση γίνεται μπίζνα, δίνεται το δικαίωμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές να θησαυρίζουν εις βάρος των εργαζόμενων, χωρίς καμιά κατοχύρωση των χρημάτων που θα πρέπει να δίνει ο εργαζόμενος, για όσο και όποτε μπορεί. Είναι πρόσφατη η εμπειρία από την πτώχευση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν χιλιάδες ευρώ.

Αλλά και όπου επιλέγονται προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, ουσιαστικά αυξάνονται οι κρατήσεις των εργαζομένων, ενώ περιορίζονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, τόσο στην περίθαλψη, όσο και στην κάλυψη των προστατευόμενων μελών τους.

Ουσιαστικά, μένουν τελείως ακάλυπτοι χιλιάδες συνάδελφοι που εργάζονται με μερική απασχόληση, με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, οι άνεργοι, τα παιδιά μας.

Δεν αφορά μόνο το επίπεδο της σύνταξης, αλλά το σύνολο της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψη, τις συνθήκες εργασίας μας!

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Είναι ένα  πλέγμα προστασίας και αλληλεγγύης που αφορά το σύνολο της ζωής μας. Ξεκινάει από τις συντάξεις γήρατος και τα επιδόματα πρόνοιας (π.χ. επίδομα ανεργίας) μέχρι την φροντίδα της υγείας, ακόμα και τα μέτρα προστασίας της σωματικής ακεραιότητας γνωστά και ως μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Είμαστε κλάδος που θρηνεί δεκάδες θύματα κάθε χρόνο, πρόκληση μόνιμων τραυματισμών αλλά και μακροπρόθεσμων βλαβών στην υγεία μας που φαίνονται μετέπειτα. Τα βάρη, η εργασία μέσα στα χημικά (βαφεία, συγκολλήσεις, χυτήρια κλπ) προκαλούν από ορθοπεδικά μέχρι καρκίνους. Στην ΛΑΡΚΟ δυο θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα από τον Ιούλη, στην ΕΚΜΕ θανατηφόρο δυστύχημα τον Γενάρη, στην ΣΙΔΕΝΟΡ δυο ατυχήματα μέσα σε μια μέρα τον Απρίλιο, στην KLEEMANN οι εργαζόμενοι στα βαφεία δουλεύουν σε ακατάλληλους χώρους και η λίστα είναι μακριά.

Αλλά και στο κομμάτι των συντάξεων, αυτές μετατρέπονται σε επίδομα πτωχοκομείου από το κράτος, ενώ για κάθε παραπάνω ευρώ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει σε όλο τον εργασιακό του βίο πολλαπλάσια.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο σε αυτό το χτύπημα! Το μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας και Περίθαλψης. Σήμερα πρέπει, να απαιτήσουμε Ενιαίο Υποχρεωτικό Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Να δώσουμε τη μάχη για να διασωθεί ο θεσμός της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και να βελτιωθεί, για να στηρίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθολική και να ανήκει στην ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Κι ενώ προετοιμάζεται νέα επίθεση στο ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου συνεχίζουν να πληρώνουν την «ανάπτυξη» !!

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, που διεκδίκησαν οι εργαζόμενοι μέσα από κινητοποιήσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς η άρνηση της εργοδοσίας συνεχίζεται.

Στην KLEEMANN 50 ώρες δουλειάς τη βδομάδα, μετά τις απολύσεις πολλών συναδέλφων τον Μάη. Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι παράνομες υπερωρίες τα Σάββατα που ξεκίνησαν τελευταία. Αντί να δώσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, τη στιγμή που ο τζίρος της εταιρίας ανεβαίνει και ανοίγουν νέα μονάδα στην Κίνα, στερούν την ξεκούρασή τους για λίγα ευρώ παραπάνω.

Στην ΕΚΜΕ οι εργολαβικοί ζουν με το «φύγε εσύ, έλα εσύ» ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής. Οι υπερωρίες και η δουλειά τα Σάββατα είναι πλέον συνήθεια, ενώ σε κατά περίπτωση έργα οι εργάτες καλούνται να κάνουν 12ωρες βάρδιες χωρίς ρεπό.

Μας αναγκάζουν να ανεχόμαστε τις περισσότερες ώρες δουλειάς για να αυξήσουμε τον μισθό μας αφού τα ψίχουλα που παίρνουμε δεν φτάνουν για να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Η εργοδοσία προτιμάει να μας εξοντώνει στη δουλειά με απεριόριστες υπερωρίες αντί να προσλαμβάνει άτομα για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής, στερώντας μας ακόμη και την ξεκούραση, στερώντας μας τις μέρες που περνάμε με τις οικογένειές μας. Παράλληλα αυτή η κατάσταση αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο εργατικού ατυχήματος, αφού η κούραση μπορεί πολλές φορές να οδηγήσει σε «απροσεξίες» τις οποίες με θράσος η εργοδοσία ρίχνει σε εμάς!

Η «ανάπτυξή» τους πατάει πάνω στις πλάτες των εργατών, πάνω στα σμπαραλιασμένα δικαιώματα μας!!

Προϋπόθεση για να καταφέρουμε να πετύχουμε τις διεκδικήσεις μας είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα μέσα από το συνδικάτο μας!

Να δυναμώσει η συζήτηση και η οργάνωση του αγώνα για τα αιτήματά μας!

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/11 ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1ος  ΟΡΟΦΟΣ)

Τηλ. επικοινωνίας: 6994290368/ 6948083241  e-mail: