ΣΕΤΕΠΕ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Καμία αναμονή! Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά!

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και η Θεσσαλονίκη είναι πάλι στο κόκκινο. Το δημόσιο σύστημα Υγείας αφήνεται ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυσή του και θωράκιση των υγειονομικών, της υγείας του λαού, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης, αφού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες αρνούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία, κλείνει όποιες εκκρεμότητες – απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωρώντας στις ανατροπές του αιώνα προς χάρη των επιχειρηματικών ομίλων! Ο ΣΕΒ προτείνει, η κυβέρνηση νομοθετεί!

Στο όνομα των “έκτακτων αναγκών”, του “εκσυγχρονισμού” και των “αντοχών της οικονομίας” επιβάλλουν όρους και συνθήκες εργασίας που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στην εργασία χωρίς δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας εδώ και μήνες είτε ζουν με το επίδομα των 534€, όταν το παίρνουν, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες, είτε εξοντώνονται στη δουλειά, αφού η εντατικοποίηση σε συνδυασμό με το ελλιπές προσωπικό στους χώρους έχει κάνει τους ρυθμούς εργασίας εκρηκτικούς. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία έχει φέρει μείωση στους μισθούς κατά 20% και έχει μετατρέψει την εργασία σε λάστιχο, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν με βάση το πως και αν βολεύει τον εκάστοτε εργοδότη. Από την άλλη είναι χιλιάδες οι άνεργοι, μετά την εκτόξευση των απολύσεων των τελευταίων μηνών με πρόσχημα την πανδημία, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι δεν παίρνουν ούτε τα επιδόματα, αφού εργαζόντουσαν σε καθεστώς μαύρης εργασίας, κάτι που στον κλάδο μας αποτελούσε κανόνα εδώ και πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα – κόλαφο για τη ζωή των εργαζομένων

ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ; ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Τόσο για την πανδημία όσο και για τους λαϊκούς – εργατικούς αγώνες που απαντούν στα μέτρα, η κυβέρνηση αξιοποιεί ενιαία ως φάρμακο την ένταση της καταστολής. Προσπαθεί, με όλους τους τρόπους, να επιβάλει το δόγμα “νόμος και τάξη” απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Μέσω της αστυνομοκρατίας και με προαναγγελία βιομηχανίας δικογραφιών σε βάρος διαδηλωτών και συνδικαλιστών, θέλει να έχει ελεύθερο το πεδίο, με τους εργάτες και τη νεολαία φιμωμένους, για να υλοποιήσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει έτοιμα στο συρτάρι.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Τα εργατικά συνδικάτα απάντησαν στην αντιλαϊκή πολιτική, στην καταστολή και στον αυταρχισμό. Όλο αυτό το διάστημα και σε δύσκολες συνθήκες δόθηκαν μικρές και μεγάλες μάχες, αλλά και ελπιδοφόροι αγώνες. Τα συνδικάτα έγιναν αποκούμπι για χιλιάδες συναδέλφους που δέχονται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας. Οργάνωσαν τον αγώνα και προσπέρασαν τον υπονομευτικό και αντιδραστικό ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ απέναντι σε ζητήματα φωτιά, όπως η εξασφάλιση εισοδήματος για όλους, τα μέτρα προστασίας της υγείας, για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία των ανέργων.

Τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους.

Σήμερα και μπροστά στην επίθεση που εξαπλώνεται χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε τη δική μας απάντηση, πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά. Στο δικό μας χέρι είναι να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το βήμα, να οργανωθούμε στα σωματεία μας. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τα επόμενά μας βήματα.

ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ!

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα για συντονισμό ανά κλάδο, αλλά και σε όλη την Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Δίνουμε το χέρι σε όποιον αγωνίζεται.

Δε θα αφήσουμε κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία οικογένεια απροστάτευτη.

Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα – στήριξη όλων των ανέργων.

Καμία μείωση σε μισθούς και δικαιώματα.

Μέτρα τώρα για την θωράκιση του συστήματος υγείας – προστασία των εργαζομένων εντός και εκτός δουλείας.

Συντονιζόμαστε και οργανώνουμε αγωνιστική κλιμάκωση αξιοποιώντας κάθε κατάλληλη μορφή, προστατεύοντας την υγεία όσων συμμετέχουν, αλλά και προετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση εάν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες.

Καλούμε:

Στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/2 στις 6:00μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Με αφορμή την βδομάδα δράσης που αποφάσισε από κοινού το συνδικάτο μας με πολλά άλλα σωματεία καλούμε:

Σε παρέμβαση την Πέμπτη 11/2 στις 11:00πμ στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και σε μηχανοκίνητη πανεξόρμηση στις 1:00μμ στο ΕΚΘ.

Σε κινητοποίηση, την Παρασκευή 12/2 στις 11:00μμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και στην συνέχεια παρέμβαση στον ΟΑΕΔ!