ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΥΛΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 32 Ε.Κ.Θ. Τ.Κ. 546 31

4oς ΟΡΟΦΟΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ 4

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977288801, 6946955134, 6932919622, 6977873449

Ε-mail: syndxylouthess@gmail.com

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΑ 534 ΕΥΡΩ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Στα 534 ευρώ μόλις καθόρισε η κυβέρνηση για τον μήνα Δεκέμβρη το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Έτσι, από τα 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβρη, η κυβέρνηση μειώνει το ποσό των ειδικών αποζημιώσεων σε αυτό που ίσχυσε από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από την περασμένη άνοιξη. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκέμβρη αρχίζουν την Τρίτη 8 Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης για τον Νοέμβρη ήταν περισσότερο λογιστικό, αφού στην πράξη, το ποσό θα είναι μικρότερο, μόλις στα 640 ευρώ, καθώς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων η αναστολή ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Επιπλέον, όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε πολλούς κλάδους (π.χ. οικοδόμοι) οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στις προβλέψεις της ρύθμισης μόνο μετά από κινητοποιήσεις, ενώ πάρα πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι (π.χ. εποχικοί) που έμειναν έξω από οποιαδήποτε στήριξη, και το ίδιο γίνεται και τώρα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έτσι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων. Τα κυβερνητικά μέτρα αφήνουν χωρίς καμία στήριξη τουλάχιστον 700.000 ανέργους, και αυτό μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι σε συνθήκες lockdown και οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Η κυβέρνηση οδηγεί σε πετσόκομμα και του Δώρου Χριστουγέννων (13ος μισθός), καθώς για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης θα υπολογιστεί επί του ποσού των 534 ευρώ για όσο διάστημα – μετά την 1η Μάη – βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς (ακόμα και για το μήνα Νοέμβρη) και όχι επί του κανονικού μισθού τους.

Παράλληλα, σε ισχύ παραμένουν και τα γνωστά αντεργατικά προγράμματα, όπως το «Συν-Εργασία», μέσω των οποίων περικόπτεται μέχρι και 20% ο μισθός, αυξάνονται η «ευελιξία» και η υποαπασχόληση, ενώ στον αντίποδα ενισχύονται οι επιχειρήσεις με κρατικό χρήμα που πληρώνει ο λαός.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ