Κοινή ανακοίνωση σωματείων για τις απολύσεις στην EDILMAC

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Τα Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης και Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας καταγγέλλουμε την άδικη και χωρίς καμία προειδοποίηση απόλυση 3 εργαζομένων της εταιρείας “EDILMAC” στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24-07-2020.

Οι απολύσεις αυτές είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και βρήκε τους εργαζόμενους της εταιρείας κάθετα αντίθετους από την πρώτη στιγμή. Οι εργαζόμενοι στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας καλούνται καθημερινά να εργάζονται υπό πίεση και σε βαριές-ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς να λαμβάνονται από την εταιρεία τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ταυτόχρονα εργάζονται με την  καθημερινή απειλή επιβολής κυρώσεων με διάφορα προσχήματα.

Οι απολύσεις αυτές έρχονται επίσης να προστεθούν στις χιλιάδες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα από τις αρχές του Μάρτη μέχρι σήμερα σε διάφορους κλάδους. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου βιώνουν και αυτοί τις απολύσεις σε μια σειρά χώρους. Μόνο στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας στον κλάδο του μετάλλου το τελευταίο διάστημα μετρήσαμε μέσα στον Ιούνιο: στη  ΣΙΔΕΝΟΡ – περίπου 20 απολύσεις, στο ΣΕΝΕΚΗ – 2 απολύσεις, στη ΒΙΟΚΑΛ – 3 απολύσεις και η λίστα θα συνεχίσει να μεγαλώνει όσο η νέα οικονομική κρίση θα βαθαίνει. Στον κλάδο των Κατασκευών η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών από 4% έως 15% σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως μισθωτοί η με μπλοκάκι.

Επιβεβαιώνεται με όλους τους τρόπους ότι οι εργοδότες, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε όμιλο, έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια τους και υπολογίζουν λεπτομερώς πώς θα εξασφαλίσουν τα κέρδη τους που κινδυνεύουν λόγω της νέας κρίσης που επιτάχυνε ο κορονοϊός, φορτώνοντας το βάρος σε εμάς τους εργαζόμενους!

Μας λένε… ότι «έπεσε η παραγωγή», ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά όπως πριν», και συνεπώς «πρέπει να γίνουν περικοπές», δηλαδή απολύσεις.

Τους απαντάμε… όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαζαν υπερκέρδη πάνω στις δικές μας πλάτες. Κάθε φορά που άνοιγε η δουλειά μας καλούσαν να κάνουμε υπερωρίες, να βαράμε 10-12ωρα σερί, να δουλεύουμε τα Σάββατα ακόμη και όταν αυτό είναι παράνομο. Και όλες αυτές οι θυσίες για να έρθει η στιγμή που θα μας πετάξουν στον κάδο των αχρήστων μόλις η δουλειά πέσει!

Το σενάριο το έχουμε ξαναδεί! Μόλις η εργοδοσία θα έχει δυσκολία να εξασφαλίζει την επιθυμητή για αυτήν κερδοφορία, εσύ θα χάνεις το μισθό και τα δικαιώματα σου, ακόμη και την ίδια σου τη δουλειά!

Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!

Ξέρουμε καλά ότι μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις έχουν κάνει μεγάλη «κάβα» από τον δικό μας ιδρώτα! Ξέρουμε καλά επίσης ότι ακόμη και σήμερα οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απολαμβάνουν από το κράτος μια σειρά από προκλητικά προνόμια. Τέτοια είναι και τα πακέτα στήριξης των δισ. ευρώ που θα δοθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για επιχορηγήσεις και δάνεια των ομίλων, για τα οποία ο λογαριασμός θα σταλεί για ακόμη μια φορά στους εργαζόμενους, αφού, όπως πάντα, θα συνοδεύονται με αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα διαρκείας. Άραγε, πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσει κάποιες θέσεις εργασίας μια εταιρία που μέχρι πρότινος πλούτιζε από τη δικιά μας εντατικοποιημένη εργασία και ταυτόχρονα δέχεται τόσες διευκολύνσεις από το κράτος; Όμως δεν λογαριάζει τίποτα πάνω από τα κέρδη της! Δεν λογαριάζει ότι ένας εργαζόμενος θα μείνει άνεργος σε συνθήκες κρίσης, με όλα τα έξοδά του να συνεχίζουν να τρέχουν, με πολλούς από τους απολυμένους να έχουν πίσω τους οικογένεια και παιδιά.

Στη νέα επίθεση που δεχόμαστε θα μας βρουν απέναντί τους! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως με τον κατάπτυστο νόμο που ψήφισαν για τον περιορισμό των διαδηλώσεων θα ανακόψουν την αντίδραση και τον αγώνα των εργαζομένων. Όσο κυβέρνηση-εργοδοσία θα παίρνουν τα μέτρα τους για να εντείνουν την καταστολή απέναντί μας, άλλο τόσο εμείς θα δυναμώνουμε τους αγώνες μας για κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε κάθε χώρο εργασίας, όπως οι απολύσεις στην “EDILMAC”.

Κανένας μόνος του! Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!

Ως Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης και Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας εκφράζουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας στους απολυμένους εργαζόμενους της “EDILMAC” και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό σας και θα σας στηρίξουμε με όλες τις μορφές για να διεκδικήσετε το δικαίωμά σας στην εργασία! Γιατί ξέρουμε καλά ότι αν το χέρι που σηκώνεται ενάντια στο συνάδελφο, δε το τσακίσουμε με το δικό μας τον αγώνα σε λίγο θα πιάσει το δικό μας το λαιμό. Απαιτούμε:

  • Να παρθούν τώρα πίσω οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι της “EDILMAC!
  • Να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ΠΝΠ. Δεν δεχόμαστε καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις μας! Όχι στο πρόγραμμα «Συν-εργασία»

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ! Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ!

Τηλ. Επικοινωνίας 6974544489/ 6987756750/ 6974544651

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ K. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ