Στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματα των καλλιτεχνών- των εργαζομένων, των εργατών του Πολιτισμού και της Τέχνης

 Η Δ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στηρίζει τις κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της ΠΟΘΑ και των σωματείων συνθετών-στιχουργών ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ-ΣΩΜΣΕ.

     Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού και της Τέχνης δέχτηκαν τις συνέπειες της πανδημίας αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Ενώ συνέβαλαν με την Τέχνη τους και με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις και διεκδίκησαν όλοι οι συνάδελφοι στον χώρο των Τεχνών να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης.

 

     Όμως η πλειονότητα των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες έχουν μείνει, χωρίς κανένα εισόδημα. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, εικαστικοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, τεχνικοί, εργαζόμενοι στις εταιρείες παραγωγής κ.α, δεν ξέρουν πότε θα ξαναδουλέψουν, πότε θα έχουν και πάλι εισόδημα.

     Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων οι χώροι που εργάζονται εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί. Φαίνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευταίους που θα γυρίσει στην «κανονική» λειτουργία. Η τελευταία αμοιβή για τους περισσότερους ήταν το Φλεβάρη και η επόμενη πιθανά να είναι το 2021 με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου να αδυνατούν να επιβιώσουν.

     Από την πρώτη στιγμή τα Σωματεία τους απαίτησαν από την Κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας. Η Κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους τους και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας. Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της Κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων τους.

     Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους και τα αιτήματα τους για Επίδομα Ενίσχυσης που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών, εργαζομένων και ανέργων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ, Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων κτλ

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων του Πολιτισμού και της Τέχνης