Συνέντευξη τύπου για την προετοιμασία της δράσης στις 28 Απρίλη

Τα προβλήματα των εργατών στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου αλλά και την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέδειξαν εκπρόσωποι Σωματείων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ενταγμένη στην μέρα πανελλαδικής δράσης, στις 28 Απρίλη, οπότε θα ξεδιπλωθούν μια σειρά πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ήδη έχουν ξεκινήσει μια σειρά περιοδείες και εξορμήσεις ενώ τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί το πρόγραμμα παρουσίας των Συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, με το κοινό πλαίσιο πάλης των σωματείων.

Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Γραφικών Τεχνών και Χάρτου Κ.Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κ.Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας και την Επιτροπή Εργαζομένων στην ανακύκλωση.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων κάλεσαν τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα με όρους αποφασιστικής παρέμβασης και σύγκρουσης με όλους τους τρόπους.

Ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε συνοπτικά την κατάσταση σε ορισμένους κλάδους που επιβεβαιώνει την ανάγκη οργάνωσης της πάλης, για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων αλλά και το πλαίσιο πάλης που απαντά σ’ αυτή την ανάγκη με ειδικά μέτρα:

Για την κάλυψη όλων των αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας σε ΜΕΘ, προσωπικό, εξοπλισμό και τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ.

Για την προστασία των εργαζομένων στη ΒΙΠΕ με μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας, τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά και των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους, παροχή όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών, διακοπή της εργασίας σε περίπτωσης εμφάνισης κρουσμάτων με διασφάλιση μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών, επαναλειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, κ.α..

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ άλλων ανέδειξε ότι μια σειρά μέτρα ψηφίζονται αυτή την περίοδο στα εργασιακά, για να διατηρηθούν και μετά την πανδημία. Οπως είπε “ήδη τα πρώτα “κρούσματα” μέτρων που έρχονται για να μείνουν στα εργασιακά αρχίζουν να φαίνονται: Στην ΚΛΕΜΑΝ, προετοιμάζουν το έδαφος στους εργαζόμενους ότι αν χρειαστεί θα αξιοποιήσουν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, δηλαδή μισή δουλειά για μισό μισθό, αναστολή συμβάσεων κ.α.

Στην Alumil, προετοιμάζουν τους εργαζόμενους ότι αν η εταιρία δεν πηγαίνει καλά θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, σε 4ημερα εργασίας, σε μετατροπή συμβάσεων από πλήρη απασχόληση σε μερική με 6ωρα.

Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους να γραφτούν σε αυτά. Να βγουν μπροστά στον αγώνα στην πρώτη γραμμή, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, να δημιουργηθούν σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, να δημιουργηθούν επιτροπές υγείας”.

Τέλος ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών και Χάρτου Κ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες για να αναδείξει ότι είναι κοινά τα προβλήματα και η λύση και απαιτεί σύγκρουση με την κυριαρχία του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του.

 

Αφίσα για την πρωτοβουλία Κείμενο καλέσματος

 

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση.

ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο δεν θα μείνουμε ΣΙΩΠΗΛΟΙ !

Υψώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης , του αγώνα και καλούμε όλους τους εργάτες και τις εργάτριες της ΒΙΠΕ , να μην μείνουν σιωπηλοί τόσο στις μέρες της πανδημίας , όσο και μετά από αυτή .

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τα εργοστάσια να γίνουν οι χώροι από τους οποίους δεν θα ξέρουμε αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στο σπίτι μας! Τη στιγμή που εμείς δουλεύουμε στα εργοστάσια τροφίμων, στο μέταλλο, στην ανακύκλωση και αλλού, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της  Ιταλίας, όπου όπως καταγγέλλεται, η διασπορά του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι με ευθύνη των βιομηχάνων και της κυβέρνησης, δεν διακόπηκε η λειτουργία της  μεγάλης βιομηχανικής ζώνης του Βορρά, λειτουργώντας ως βασική εστία διασποράς.

Ο κίνδυνος βρίσκεται ήδη μέσα από τις πύλες , αυτό έδειξε η πρόσφατη απώλεια του 52χρονου συναδέλφου μας χειριστή  σε εργοστάσιο Χημικών στην ΒΙΠΕ Σίνδου  από τον ιό .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι αυτήν την στιγμή στην ΒΙΠΕ είμαστε αντιμέτωποι με τα εξής:

  • Στα σε αρκετά εργοστάσια των τροφίμων υπάρχει εντατικοποίηση, συγχρωτισμός, ακόμα και απόκρυψη κρουσμάτων .
  • Στο Μέταλλο οι μεγάλες μονάδες και πολλά συνεργεία έχουν κλείσει , εργολαβικοί εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.
  • Στη χημική βιομηχανία απόδειξη των έλειπων μέτρων υγιεινής και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς ήταν ο θάνατος του συναδέλφου από τον κορονοιο.
  • Στο κλάδο Τύπου χάρτου δεκάδες συνάδελφοι είναι σε αναστολή αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πληρωμής ενοικίων και άλλων αναγκών.  Το μέτρο της αναστολής πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις στους εργοδότες.
  • Στην ανακύκλωση υπάρχει αύξηση της εντατικοποίησης και μπορούμε να φανταστούμε τι επικρατεί στους χώρους. Τα μέτρα υγιεινής ήταν ελλειπή πριν την εμφάνιση του ιού, ποσο μάλιστα τώρα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλες αυτές τις μέρες έχουμε χορτάσει από ατομική ευθύνη. Μία ατομική ευθύνη που γίνεται καραμέλα ώστε να απενεχοποιηθεί ένα κράτος που ανεξαρτήτου πρόσημου κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια έχει αδυνατίσει συνολικά το πλέγμα προστασίας του λαού μας, έχει μετατρέψει την υγεία σε εμπόρευμα και συνολικά την πολιτική προστασία και τις κοινωνικές υπηρεσίες τις αντιμετωπίζει με όρους κόστους και κέρδους.

Όπως ο καθένας μόνος του δε μπορεί να σωθεί από μία φυσική καταστροφή έτσι και η ατομική ευθύνη δεν είναι η απάντηση για όλα σε συνθήκες πανδημίας.

Η ατομική ευθύνη δεν τρώγεται, δεν απαλλάσσει από έξοδα και χρέη, δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας εργατικής οικογένειας. Ατομική ευθύνη και 300 ευρώ μισθός, ατομική ευθύνη χωρίς δουλειά, ατομική ευθύνη χωρίς ενίσχυση της υγείας, χωρίς μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους είναι αέρας κοπανιστός και ευχολόγια. Οι απολύσεις και οι μισθοί των 300 ευρώ σε συνθήκες πανδημίας είναι έγκλημα. Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση.

Έχει μεγάλη ευθύνη  η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες που χρόνια τώρα στρώνουν το χαλί στους βιομήχανους με  ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκοπό , το επιχειρηματικό κέρδος το οποίο βγαίνει από τον ιδρώτα μας.

Επειδή εμείς δεν υιοθετούμε τα hashtag “θα λογαριαστούμε μετά”, αντιπαλεύουμε κάθε μέρα τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που τσακίζουν τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις και σήμερα σηκώνουμε τη σημαία των άμεσων διεκδικήσεων με βάση τις καταγγελίες που αρχίζουν να πυκνώνουν από τους κλάδους για ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για πιέσεις, για απειλές και συνολικά για την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Για να μη θρηνήσουμε αλλα θύματα στο βωμό του κέρδους, απαιτούμε άμεσα μέτρα από κυβέρνηση και εργοδότες:

  • Άνοιγμα όλων των ΜΕΘ και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού.
  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

 

Μέσα στα εργοστάσια και στη ΒΙΠΕ  χρειάζεται άμεσα να υπάρξει :

  • Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
  • Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κλπ.
  • Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση, αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς τη μονάδα
  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ.) με ευθύνη των εργοδοτών.
  • Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης.
  • Σε ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων, άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου, όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τέτοια περίπτωση με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
  • Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Βιομηχανική Περιοχή με πλήρη εξοπλισμό , ώστε να γίνονται σ’ αυτό έλεγχοι προληπτικοί αλλά και συμπτωματικών ασθενών
  • Ούτε σκέψη για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων προκειμένου να παρθούν όλα τα μέσα πρόληψης. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ . Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς.
  • Επαναλειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας όπου υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία και Δημιουργία νέων με συλλογή υπογραφών λόγω της μη δυνατότητας διενέργειας γενικής συνέλευσης σε τέτοιες συνθήκες.

 

Δεν αφήνουμε την τύχη και  ζωή μας στα χέρια αυτών που μας καταπιέζουν

Δυναμώνουμε τα σωματεία μας! Περνάμε στην αντεπίθεση!

Μόνη λύση σήμερα είναι το δυνάμωμα των σωματείων, στα οποία καλούμε όλους τους συναδέλφους να γίνουν μέλη τους.

 

Το συγκεκριμένο κείμενο συνυπογράφουν τα σωματεία:

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου κ Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας ,  Σωματείο Γραφικών Τεχνών κ Χάρτου,  Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις επισιτιστικών προϊόντων ,Επιτροπή Εργαζομένων στην ανακύκλωση ,Συνδικάτο εργατοτεχνιτών κΥπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας.