ΣΜΤΜ: ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ “ΑΚΤΩΡ”

Συνάδελφοι/ισσες στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ,

Σας καλούμε να μην αποδεχτείτε τις νέες μειώσεις μισθών, «να επιστρέψετε ως απαράδεκτους» τους εκβιασμούς της διοίκησης, που στόχο έχουν τη μείωση των «λειτουργικών δαπανών», ώστε η εταιρεία να εξασφαλίσει δάνεια από τράπεζες και μεγαλύτερο κομμάτι από τα δημόσια έργα.

Έχουμε συσσωρεύσει πλέον σημαντική πείρα. Αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι ο ατομικός δρόμος και η αναμονή, έφεραν αλλεπάλληλες μειώσεις στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, το «μικρότερο κακό» έφερνε πάντα το μεγαλύτερο. Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι όσες θυσίες και αν κάνουν, όσες εκκλήσεις της εργοδοσίας και αν αποδεχθούν δεν εξασφαλίζουν καμιά ασφάλεια για το παρόν και το μέλλον. Ο κίνδυνος της απόλυσης, της μείωσης των μισθών, της χειροτέρευσης των εργασιακών σχέσεων θα είναι πάντα υπαρκτός. Γιατί γνώμονας των εταιρειών ήταν και είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος.

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τον άλλο δρόμο, της συλλογικής αντίστασης και διεκδίκησης, μέσα από τις γραμμές του Σωματείου μας. Να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, τη δύναμη που έχουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των εργοταξίων, που από τα χέρια τους και το μυαλό τους περνάει η υλοποίηση των έργων.

Άλλωστε, ο πρόσφατος νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία και στη δράση των Σωματείων, φανερώνουν τί πραγματικά φοβούνται: Την συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Οι εξελίξεις στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η διοίκηση του ομίλου εκμεταλλεύεται τη «νέα κανονικότητα» που έρχεται σαν δήθεν φυσικό επακόλουθο της πανδημίας, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση της. Δεν της αρκούν οι «επιδοτήσεις» δημοσίου χρήματος (όπως για τη μειωμένη κίνηση στα διόδια), τα δάνεια τραπεζών– που εμείς έχουμε χιλιοπληρώσει- για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου (670 εκ.), ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία των μετόχων της αλλά και του τραπεζικού κεφαλαίου με την εγγύηση του κράτους και οι νέες αποζημιώσεις που αξιώνει για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η μείωση του «μισθολογικού κόστους», όπως κυνικά μας αποκαλούν, είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα τους.

Το συμπέρασμα είναι ένα:

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ

ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας σας καλεί να υψώσουμε τη γροθιά μας και να μην το βάλουμε κάτω. Σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους του έργου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και πανελλαδικά με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

Χαιρετίζουμε τη μαζική Γενική Συνέλευση, των εργαζομένων του έργου στο Μετρό Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/07. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα που αποφασίστηκαν και με όλες του τις δυνάμεις θα παλέψει για την υλοποίησή τους.

Διεκδικούμε:

–  ΚΑΜΙΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

–  ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

–  ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ