ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ

 
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
 

Νοικάρηδες στα σπίτια τους θα γίνουν όσοι έχουν οφειλές στις τράπεζες και δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν, σύμφωνα με όσα συζητάνε κυβέρνηση και θεσμοί για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες, αλλά και τα funds, που ήδη βάζουν στο χέρι περιουσίες πολλών δισ. ευρώ αγοράζοντας τα «κόκκινα» δάνεια χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών, με την απειλή του πλειστηριασμού και προκειμένου να σιγουρέψουν τα χρήματά τους, επεξεργάζονται μαζί με την κυβέρνηση ένα σχέδιο αξιοποίησης των υποθηκευμένων σπιτιών, που θα τα νοικιάζουν στους οφειλέτες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τη ρήτρα μάλιστα ότι τα ακίνητα θα μπορούν να επανέλθουν στην κυριότητά τους αν φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Με τον τρόπο αυτό, η «ρυθμισμένη» δόση του δανείου μετατρέπεται σε ενοίκιο, το σπίτι περνάει στην κυριότητα της τράπεζας ή του fund, ο πλειστηριασμός που φέρνει αντιδράσεις απομακρύνεται προς στιγμήν, ενώ σε βάθος χρόνου, αν ο οφειλέτης δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στη ρύθμιση, χάνει μια κι έξω το σπίτι, αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να πλειστηριαστεί.

Έτσι, ύστερα από πολλές «μεταλλάξεις» από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η νομοθεσία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων χάνει και το τελευταίο «φύλλο συκής», αφήνοντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά πλήρως εκτεθειμένα στις ορέξεις τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων, με το σπίτι χαμένο από χέρι και με την αγωνία να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους ότι αν δεν μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο στο ίδιο τους το σπίτι, θα βρεθούν στο δρόμο και το ακίνητο οριστικά και αμετάκλητα στα χέρια των δανειστών του.